Německý obrat? Pokud Polsko dodá Ukrajině Leopardy 2, Berlín by prý nic nenamítal

Na území centrálního Donbasu nadále zuří brutální boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou. Německo zřejmě částečně změnilo svůj postoj k dodávání tanků německé výroby Leopard 2 od západních zemí na Ukrajinu. Pokud by je Polsko odeslalo Ukrajině, Berlín by nic nenamítal, uvedla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Německý kancléř Olaf Scholz přitom dosud dodávky tanků Leopardů 2 Kyjevu třetími zeměmi odmítal.

Pokud by Polsko odeslalo tanky německé výroby Leopard 2 Ukrajině, Berlín by nic nenamítal. Podle agentury Reuters to řekla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Německý kancléř Olaf Scholz přitom dosud dodávky německých tanků Kyjevu třetími zeměmi odmítal. Tanky Leopard 2 má v držení řada zemí NATO, ale jejich přesun na Ukrajinu vyžaduje souhlas Berlína.

I když se Ukrajinci ze Soledaru již stáhli, na jejich odhodlání vzdorovat ruskému agresorovi to nic nemění. Ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda provedla na ruské cíle v tomto doněckém městě několik úderů. Podle všeho se jí podařilo zničit ruské velitelství i sklad munice patřící žoldnéřské Vagnerově skupině.

Podle expertů bude případný další postup ruských vojáků z východní fronty směrem na západ mimořádně složitý. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť. Rusové se zřejmě budou nadále soustředit na nedaleký Bachmut, který se neúspěšně snaží obsadit již několik měsíců. Toto vybombardované město se nyní okupanti pokouší obklíčit.

Zdá se, že v severní části východní fronty naopak mírně postupují Ukrajinci, a to například u luhanské Kreminny, uvedli britští analytici. Kreminna leží severně od měst Severodoněck a Lysyčansk. O toto souměstí okupanti sváděli s Ukrajinci velmi tvrdé boje během léta, a to v rámci masivní ruské ofenzivy na Donbasu.

Tagy: