Schmarcz: Nerudová Evropě nerozumí. V debatě působila naivně, ostatní se jí smáli

Danuše Nerudová v Partii 21. 1. 2024

Komentátor Schmarcz zhodnotil předvolební debatu a zkritizoval Nerudovou

Danuši Nerudové se předvolební debata České zájmy v Evropě nepovedla. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl komentátor Martin Schmarcz. Možná kandidátka na post eurokomisařky podle něj ukázala nedostatky v základních evropských tématech. Naopak ocenil výstup uchazečů o europoslanecké křeslo Alexandra Vondry (ODS) a Kláry Dostálové (ANO). Zmínil i „tlačenici na proruské straně politického spektra“.

Velké překvapení během předvolební debaty České zájmy v Evropě na CNN Prima NEWS podle komentátora nenastalo. „Diskuze však jasně ukázala, že vláda nemůže nominovat Nerudovou do Evropské komise, jinak se zesměšní a ublíží národním zájmům,“ opřel se do čelní představitelky kandidátky STAN.

K TÉMATU: Europoslanci schválili celý migrační balíček. Panovala nejistota, frakce počítaly každý hlas

Podle Schmarcze měla bývalá uchazečka o prezidentský post v některých oblastech značné nedostatky. „Týkalo se to tématu migračního paktu i Zelené dohody pro Evropu. Působila často naivně, ostatní účastníci se jí smáli,“ opřel se do Nerudové v pořadu Nový den.

Komentátor zdůraznil, že „o chodu Evropské unie nejspíše nic neví“. Naopak ocenil současného europoslance Marcela Kolaju (Piráti). Především však vyzdvihl Vondru a Dostálovou.

„Oba zastupují silné, stabilizované strany na politické scéně, jsou profesionálové a realisté. Dokázali vysvětlit zásadní témata. Více populistická byla lídryně kandidátky ANO, Vondra argumentoval věcněji,“ zhodnotil a dodal, že jejich rétorika se nevymykala z obvyklých kolejí.

Schmarcz také zaznamenal „velkou tlačenici“ na proruské straně politického spektra. „Podle průzkumů se přiklání k Rusku kolem 15 procent Čechů. Tuto tendenci v debatě zastupovali hned čtyři lídři. Jsem zvědav, jak se o tento vzorek populace poperou,“ dodal.

Nerudovou kritizoval i Zeman

Podle bývalého prezidenta Miloše Zemana nemá Nerudová dostatečné předpoklady pro funkci eurokomisařky. „O to usilovněji se o tuto funkci rve. Pokud ale mají Starostové skutečně přislíbený tento post, pak se slib musí dodržet,“ pronesl v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS s tím, že hlavním tématem eurovoleb podle něj bude Zelená dohoda pro Evropu.

Kdo je podle Schmarcze vhodný pro pravicové kandidáty a kdo pro ty levicové? Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nerudová ve znalostech pokulhává, myslí si komentátoři. Kdo je podle nich starý pes politiky?

Tagy: