Kritizuje mě vedení, které lidovce přivedlo ke dvěma procentům, říká Svoboda a chválí Čunka

Cyril Svoboda byl v minulosti předsedou lidovců.

KDU jedná o možném vyloučení Cyrila Svobody

Nejsem v konfliktu s členskou základnou, jen s vedením strany, které používá stalinské metody, říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS někdejší předseda lidovců a několikanásobný ministr Cyril Svoboda. Odcházet podle svých slov nemíní a za svými názory si stojí.

Předsednictvo KDU-ČSL vás v usnesení vyzvalo, abyste zvážil své členství ve straně. Jednoduše řečeno, buď podle nich přestanete svými výroky a jednáním straně škodit, nebo máte odejít. Co si vyberete?
Zůstávám v KDU-ČSL, ze strany vystoupit nechci. Konflikt vyvolal pan Hladík, který zavádí, jak já tomu říkám, stalinské metody. Tedy vyloučit člověka pro jeho názor. A s tím se nemohu ztotožnit. Jsem si jistý, že nejsem v konfliktu s členskou základnou, ale pouze s vedením strany. A jestliže toto vedení dostalo lidovce na dvě až tři procenta, kde se bohužel drží už poměrně dlouhou dobu, tak nemám právo říkat, co si myslím?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Matěj Stropnický: Dezinformace šíří dennodenně vláda. S otcem se politicky shodujeme

Vámi zmíněný místopředseda strany a ministr životního prostředí Petr Hladík vás kritizuje mimo jiné i za rozhovor pro proruský web Voice of Europe. Neměl jste si jako zkušený politik s dlouholetými zkušenostmi z diplomacie dopředu zjistit, o co jde?
V žádném případě. Řádně jsem se podíval na internet a prověřil si vše, co se dalo. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo jednat o nějakou ruskou propagandistickou stanici. To teprve až potom odhalila BIS, zpravodajská služba. To samo o sobě svědčí o tom, že zjistit to dříve, bylo v podstatě nemožné. To bych musel vědět víc než BIS.

VIDEO: Reakce Cyrila Svobody pro televizi CNN Prima NEWS

V usnesení předsednictva KDU-ČSL je vám vyčítáno i to, že jste dělal poradce Andreji Babišovi, když byl premiérem. Nepovažujete to zpětně za svoji chybu?
Jsem spoluautor české ústavy, napsal jsem několik učebnic pro vysokoškoláky a byl jsem vyzván, abych dělal poradce předsedy vlády. Měl jsem smlouvu s úřadem vlády. Nevidím na tom nic špatného. To bychom se museli křivě dívat na kdejakého člena lidové strany, který pracoval ve státním aparátu.

Cyril Svoboda (67)
V roce 1998 ve vládě Josefa Tošovského působil jako ministr vnitra a současně šéf delegace vyjednávání s představiteli EU o podmínkách přijetí ČR do  EU. V letech 2002 až 2006 byl ministrem zahraničí. Do KDU-ČSL vstoupil v roce 1995. V letech 2001 až 2003 a 2009 - 2010 byl jejím předsedou. S manželkou Věnceslavou má čtyři syny.

Tvrdíte, že momentálně je pro lidovce ze všeho nejhorší nedělat nic. Zmínil jste, že řešením by bylo i sloučení s ODS, jehož ale nejste zastáncem. Kde vy osobně vidíte cestu, jak straně navrátit ztracená procenta?
Říct, že možná v příštích volbách nebudeme mít pět procent, protože svět nekončí teď ani za pět let, odpoutat se politicky od řady kroků současné koalice, postavit se na vlastní nohy a zachránit lidovou stranu.

Vy jste v KDU-ČSL kvůli nízkým volebním preferencím už jednu krizi zažil. V roce 2010, když jste byl předsedou strany, se lidovci ve volbách nedostali do Sněmovny. Kde s odstupem let vidíte chybu?

Tehdy byla úplně jiná situace. Lidová strana se rozpadla, vznikla topka. Co ale bylo podstatné, když jsme nebyli úspěšní, odstoupil jsem a pak už nikam nekandidoval.

Váš stranický kolega Jiří Čunek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlásil, že si dokáže představit spolupráci jak s ANO, tak i se SPD. Zastáváte podobný názor?
Jiří Čunek je člověk, který má bohaté zkušenosti a ví, že politika se dělá pro to, aby se realizoval program strany a hledají se k tomu partneři. Už mnohokrát prokázal, že je ve své politice úspěšný. Ví, že teď nemá cenu dávat nějaké překážky – s kým ano, s kým ne. Já osobně nejsem zastáncem spolupráce a dohody s SPD, s ostatními stranami ano.

Lidovce na podzim čeká sjezd, na kterém si budou volit předsedu. Kdo by podle vás byl pro stranu tím správným lídrem?
Nechci nikoho jmenovat, protože bych mu tím akorát uškodil. Každý se musí rozhodnout sám. Mohu v soukromých rozhovorech někoho popíchnout, aby sebral odvahu a šel do toho, to je ale tak všechno.

Vy o kandidatuře neuvažujete?
Ne.

Ve vládě se bude v brzké době řešit ožehavé téma  výpověď bez udání důvodu. Jaký postoj by podle vás měli lidovci zaujmout?
Odmítnout.

Tagy:
Marian Jurečka sjezd rozhovor politika Andrej Babiš TOP 09 Jiří Čunek volby KDU-ČSL koalice Cyril Svoboda lidovci Bezpečnostní informační služba Svoboda a přímá demokracie Petr Hladík vláda Petra Fialy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Úřad vlády České republiky