Drsné vzpomínky na tragédii: Nemám klidný den, říká matka ženy, která uhořela v Bohumíně

Tři čtvrtě roku už uplynulo od obrovské tragédie v Bohumíně, kde při požáru bytu zemřelo jedenáct lidí.

Tři čtvrtě roku už uplynulo od obrovské tragédie v Bohumíně, kde při požáru bytu zemřelo jedenáct lidí. Šest jich zahynulo přímo v plamenech, dalších pět se pokusilo zachránit skokem z okna, bohužel marně.

Božena Farbárová sedí zhroucená v obývacím pokoji a pláče. Představa, jakou děsivou smrtí zemřela její dcera s manželem a jedenáctiletou holčičkou, ji nepřestává děsit. „Je mi z toho špatně, mám stresy a myslím na to každý den. Nejenom já, ale všichni to prožíváme,“ svěřila se matka zemřelé ženy. „Má dcera nikdy nikomu neublížila. Byli strašně hodní, moc jsem je milovala. Nevím, co dělat s představou, že už je nikdy neuvidím,“ doplnila zoufale.

Její dcera Lucie s manželem Lukášem a dcerou Melanií přišli osudného 8. srpna do bytu, kde útočil žhář, na návštěvu. Měla to být oslava narozenin. Prý se jim tam nechtělo. „Říkali, že navštíví oslavenkyni a zakrátko půjdou pryč. Nakonec je to stálo životy,“ řekla. Žhář zapálil dveře a tím pádem se nemohli dostat ven. „Pohřbil je tou nejstrašnější smrtí, nechal je uhořet zaživa,“ dodala.

Právě to, jakým způsobem mladá rodina, která měla celý život před sebou, zemřela, trápí příbuzné nejvíc. Bylo to v plamenech a dusivém kouři, který byt pohltil během pár minut. Podle policie ho zapálil třiapadesátiletý žhář, který se přišel pomstít manželce za to, že od něj odešla a odstěhovala se k synovi s rodinou. Jeho oběťmi se ale stali nevinní lidé, kteří ho vůbec neznali.

„Vím, že už je nikdy neuvidím. Nemám co k tomu dodat. Je to zrůda a zabil nevinné lidi. Zabil malé děti, těhotnou ženu. Muselo to být strašné i pro její rodiče,“ dodala. „Žháři hrozí trest odnětí svobody do výše 30 let, eventuelně trest doživotí,“ informoval státní zástupce Michal Król.

Žádný trest pro žháře ale pozůstalým jejich blízké nevrátí. Ptají se, proč proti útočníkovi policie nezasáhla už v minulosti. Už před tragédií totiž svou rodinu údajně ohrožoval zbraní. Odpovědi se od policie zatím nedočkali.

Tagy: