Nevypustili to, hájí Čechy po facce od Finů Hrachovina. Pastrňák po oslavě může hrát lépe

Brankář Dominik Hrachovina si myslí, že by si oslavenci David Pastrňák a Karel Vejmelka neměli odpustit lehké zapití narozenin.

Zabalit zhruba tři tuny bagáže a hurá směr Helsinky. Jelikož čeští hokejisté skončili ve skupině mistrovství světa na třetím místě, museli se stěhovat z dosavadního útočiště v Tampere. Ve čtvrtek je v hlavním městě Finska čeká čtvrtfinále s Německem. Všichni hosté pořadu Co Čech, to trenér! věří, že národní tým vyválčí umístění mezi nejlepšími čtyřmi.

Brankář Českých Budějovic Dominik Hrachovina, olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová, herec a dabér Michal Holán i atletka Kristiina Mäki. Nikdo z nich nepochybuje, že Češi zvládnou ve čtvrtfinále roli favoritů a přes Německo postoupí. Jen poslední jmenovaná by si vzhledem ke svým kořenům přála, aby nešli dál než Finové.

Suomi fandí – byť ne více než národnímu týmu – i Hrachovina. Ten už v 16 letech odešel chytat do Finska, konkrétně do Tappary sídlící v Tampere, kde v úterý hrál výběr Kariho Jalonena proti domácí reprezentaci. Prohru 0:3 se 27letému Hrachovinovi nechtělo příliš rozebírat.

„Já tam jen stojím, nejsem hokejista,“ usmál se. „Nejdůležitější zápasy přijdou až teď. Můžete vyhrát všechna utkání, ale pak prohrajete ve čtvrtfinále a celý šampionát se hodnotí jako neúspěšný,“ uvedl v pořadu Co Čech, to trenér! flegmatický gólman.

Dost se totiž před zápasem debatovalo o tom, že by se českému mančaftu hodilo prohrát a hra podle toho vypadala. Pokud by bral český nároďák v úterý tři body, čekala by ho ve čtvrtfinále Kanada. Hrachovina je ale přesvědčen, že i přesto chtěl tým vyhrát. „Nemyslím si, že to kluci vypustili. Určitě by nikdo před takto důležitým zápasem nehrál na půl plynu, je třeba ladit detaily.“

Ani Neumannové nepřijde, že by i přes okolnosti hráli Češi úmyslně hůře. Už jen kvůli finskému trenérovi Jalonenovi, který mohl chtít vytřít zrak svým krajanům. „Pro něj je to obrovská prestiž. Určitě se chtěl ukázat proti ‚svým‘ jako úspěšný kouč,“ podotkla.

S provinilostí se hraje lépe

Ve středu se dění v národním týmu točilo kolem dvou událostí. Tou první je přesun do Helsinek vzdálených necelých 200 kilometrů od Tampere. Do místa konání čtvrtfinále je to zhruba hodina a půl jízdy po dálnici. Máknout si museli zejména kustodi. „Pro tým je to v pohodě. Spíše kustodi toho měli hodně. Věcí je strašně moc. Bude to pro ně hodně perný den,“ prozradil Hrachovina.

A pak také dvě opory reprezentace slaví 26. narozeniny – brankář Karel Vejmelka a útočník David Pastrňák. Nepropadne tedy tým do bouřlivějších oslav, které by mohly hráče vyčerpat? „Samozřejmě se to může stát. Ale když jste provinilí, hrajete lépe. Každý si dá pivo dvě, může se to zvrtnout,“ usmál se Hrachovina.

„Většina kluků je tam kvůli něčemu jinému. Spíše by se měl slavit dobrý výsledek,“ připojila vážněji Neumannová. Majitelka šesti olympijských medailí zároveň vyzdvihla přínos středečního oslavence Pastrňáka.

„Vždycky jsem si říkala, že hokej je kolektivní sport. Ale když vidíte, co je schopný udělat pro tým jeden hráč, který převyšuje ostatní… Takových hokejistů jako Pastrňák na šampionátu moc není, asi je jediný svého druhu,“ myslí si někdejší běžkyně na lyžích.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Tagy:
Německo Finsko Kateřina Neumannová trenér David Pastrňák hokej mistrovství světa v hokeji čtvrtfinále Česko sport česká hokejová reprezentace Dominik Hrachovina Co Čech, to trenér! Kristiina Mäki Tampere Karel Vejmelka Mistrovství světa v ledním hokeji Jokerit Helsinky MS v hokeji 2022 Michal Holán