Nezapomenutelná herečka a prosluněná bytost. Umělci vzpomínají na kolegyni Janu Hlaváčovou

Herečka Jana Hlaváčová

Zemřela Jana Hlaváčová

Nezapomenutelná, statečná a veselá. Taková byla podle uměleckých kolegů divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Nezapomenutelná sestřička z Básníků zemřela v sobotu ve věku 85 let.

„Jana Hlaváčová byla v Národním divadle (ND) první herečkou a rozhodující osobností inscenací několika generací vynikajících tvůrců. Je nezapomenutelnou součástí dějin českého divadla i statečným člověkem naší společnosti,“ uvedl ředitel ND Jan Burian.

ČTĚTE TAKÉ: Proč se Jana Hlaváčová nevídala se sestrou Danou, Dorou z pohádky Tři oříšky pro Popelku?

Za skvělou herečku označila Hlaváčovou její kolegyně Daniela Kolářová. „Byla vždy připravená, komunikativní a vstřícná k partnerům. Byla hrozně fajn,“ vzpomínala.

Jako „úžasnou profesionálku a výsostnou herečku“ si bude Hlaváčovou pamatovat moderátor a publicista Aleš Cibulka. „Bohužel, celá tahle herecky i lidsky úžasná generace nenávratně odchází,“ posteskl si.

Podle principála Divadla Bez zábradlí a herce Karla Heřmánka budou na Hlaváčovou vzpomínat i příští generace. „To, co tady po sobě zanechala, je velkolepé a její odchod je pro všechny velká ztráta. Viděli jsme se spolu na různých natáčeních, vždy to byla taková veselá prosluněná bytost,“ řekl Heřmánek.

„Já si paní Hlaváčovou pamatuju především z dob, kdy byla na jevišti s mým tátou a hráli spolu mnoho velkých rolí od Shakespeara po Čechova. Vždycky jsem se na ně rád díval. Je to kus života a historie a paní Hlaváčová byla svého času první dámou Národního divadla,“ řekl herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Na herečku zavzpomínala i Veronika Žilková. Hlaváčovou a jejího manžela Luďka Munzara označila za své „filmové rodiče“. Několikrát si totiž před kamerou zahrála jejich dceru. Zmínila například díl Ale je ženatý z televizní série Tak se ptám nebo historické drama Lev s bílou hřívou. „Bez jejich skvělé školy a partneřiny bych nikdy nebyla herečka. Díky oběma posílám do nebe,“ napsala Žilková na svůj profil na Instagramu.

Spolupráci s oblíbenou herečkou zmínil na sociálních sítích i houslista Pavel Šporcl. „Byla to neuvěřitelná herečka, velmi milá a noblesní dáma. Setkal jsem se s ní několikrát a vždy jsme si hezky popovídali,“ prohlásil hudebník. Nejraději vzpomíná na natáčení povídkového filmu Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová režiséra Jiřího Stracha.

Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina o básnících i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky v neděli informoval mluvčí ND Tomáš Staněk.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Emotivní zpověď moderátorky CNN: Přímo ve vysílání řekla, že má rakovinu prsu ve 3. stadiu

Tagy: