Nezaslouží si ruská armáda ropné embargo? Zelenskyj se opět opřel do Západu

Volodymyr Zelenskyj

Válka na Ukrajině (28.3.2022 14:00)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve svém pondělním projevu opět opřel do Západu a mimo jiné zmínil, že i nadále požaduje tvrdé sankce včetně kompletního odtržení od ruského plynu a ropy. Svůj národ zároveň varoval před přílišnou euforií z toho, jak statečně se Ukrajina více než měsíc brání ruské invazi. Podle něj je potřeba postupovat moudře.

K pondělí zemřelo na Ukrajině nejméně 143 dětí, nejvíce zasaženým městem je přístavní Mariupol, který zůstává zablokovaný. Ruská vojska navíc nedovolila zorganizovat žádný humanitární koridor.

„Proto je třeba vnímat situaci vyváženě a moudře. V rámci možností, bez přílišné euforie z úspěchu, ale také bez rozčilování. Stále ještě potřebujeme čas a zbraně. Stále musíme bojovat a být trpěliví. Nemůžeme mít příliš vysoká očekávání, abychom později nevyhořeli,“ prohlásil ukrajinský prezident ve svém nejnovějším projevu.

Opět apeloval na Západ, aby vůči Rusku ještě zpřísnil dosavadní sankce. „Musí fungovat tak, aby neexistovala možnost je obejít. To musí být cílem celého demokratického světa. Bez výjimky,“ podotkl. Ukrajina požaduje po zemích NATO a Evropské unie, aby se plně odstřihly od ruského plynu a ropy a přestaly tak „financovat invazi na Ukrajinu“.

„Všude zdůrazňuji, že nikdo nemá právo využívat životy Ukrajinců k záchraně jakýchkoli příjmů spojených s Ruskem. Ukrajinci by neměli umírat jen proto, že někdo nenajde dost odvahy, aby dodal potřebné zbraně. Strach z vás vždy dělá spoluviníka,“ konstatoval.

Pokud se někdo bojí Ruska a nechce dodat na Ukrajinu letadla, tanky, potřebné dělostřelectvo nebo granáty, je podle Zelenského částečně zodpovědný za katastrofu, kterou ruská vojska v mnoha ukrajinských městech vytvořila.

Stejným příběhem jsme si prošli loni

Ukrajina podle Zelenského nemůže a nebude souhlasit s „pasivním sankčním postojem“ některých zemí. Neměly by existovat žádné pozastavené balíčky, které se aktivují až ve chvíli, kdy ruská vojska něco udělají.

„Tímto příběhem jsme si prošli už loni, kdy jsme říkali, že je třeba zavést silné preventivní sankce k zabránění této invaze. Preventivní balíček se neuskutečnil a začala plnohodnotná válka. Nyní existuje mnoho náznaků a varování, že sankce budou zpřísněny, například embargo na dodávky ruské ropy do Evropy, pokud Rusko použije chemické zbraně. Nemám slov,“ kritizoval prezident.

„Jen se zamyslete nad tím, k čemu to všechno dospělo. My, živí lidé, musíme čekat. Nezaslouží si snad všechno, co ruská armáda dělá a už udělala, ropné embargo? Nezaslouží si to fosforové bomby? Nezaslouží si to ostřelovaná chemická výroba nebo jaderná elektrárna?“ ptal se řečnicky.

Z Ukrajiny už před válkou uprchlo téměř 3,9 milionu lidí. Přes 2,2 milionu běženců překročilo hranice do Polska. V nové bilanci to v pondělí uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle kterého za posledních 24 hodin z Ukrajiny uteklo více než 40 tisíc lidí. Více než půl milionu lidí se podle ukrajinské pohraniční policie od začátku války do země vrátilo.

Tagy: