Energetické nápoje útočí na fyzické zdraví i psychiku, varují experti. Žádají omezení prodeje

Energetický nápoj (Ilustrační foto)

Co pijí naše děti? Oblíbený energetický nápoj má oproti jiným dvojnásobek kofeinu

Energetické nápoje jsou velký trend, avšak ty s vysokým obsahem kofeinu a cukru mohou poškozovat dětské zdraví. Přesto jsou velmi snadno dostupné, a navíc oblíbené. Propagují je influenceři a celebrity. Regulace energetických nápojů ale vázne, uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Marie Makovská, expertka v oboru výživy a potraviny a redaktorka webu Prima Ženy.

V poslední době na sociálních sítích je v kurzu energetický nápoj Prime, jejž uvedli na trh dva populární influenceři a propagují ho i sportovci, kteří mají miliony sledujících. „Děti po něm šílí. Je ale nutné říct, že nápoj není na běžné denní pití, a už vůbec ne pro děti,“ uvedla Makovská.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé si zvykli na nízké ceny kuřecího. Pro další pokles ale není prostor, shodli se experti

Nezdravý vliv influencerů

Energetické nápoje obsahují látky jako kofein, cukr, umělá sladidla a další aditiva. U dětí je doporučený denní příjem uvedených látek mnohem nižší než u dospělých, upozornila Makovská. Konzumací energetických nápojů děti mnohonásobně překročí doporučenou denní dávku obsažených látek.

Nejrizikovější je pro děti a mladistvé kofein. „V uvedeném nápoji je obsah kofeinu až dvojnásobný proti jiným energetickým drinkům. Jedinou plechovkou mladistvý nebo dítě přesáhne doporučenou bezpečnou denní dávku kofeinu. To je poměrně velké riziko,“ řekla.

Výrobce sice uvádí, že nápoj není určen pro děti, ale v tuto chvíli je pro nezletilé zcela volně přístupný. „Byla bych pro, aby se prodej některých energetických nápojů omezil. V některých zemích to už funguje tak, že nejsou prodejné pro děti a mladistvé. Regulace by mohla pomoci i rodičům,“ myslí si Makovská.

Stejný názor zastává také dětský psycholog Václav Mertin. „Byl bych pro zákaz toho nápoje,“ řekl na CNN Prima NEWS. Podle Mertina jsou sociální sítě problém zejména proto, že se informace mezi dětmi šíří mnohem rychleji než kdysi. „Dítě je ovlivnitelné vždycky. Sociální sítě znásobují efekt. Vliv je dnes mnohem větší,“ míní odborník.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dětský psycholog varuje před konzumací energetických nápojů

Děti konzumují slazené nápoje, protože je propagují jejich idoly ze sociálních sítí. „Sice mluvíme o dětech, ale i my jako dospělí se často necháváme ovlivnit tím, co vidíme na sociálních sítích. Je to velký oříšek, je to spíš o svědomí těch, co to propagují. Oni to ani nemusí dělat ve špatné víře, často věří, že ten nápoj je sportovní a skvělý. Tento nápoj je ale k ničemu a rozhodně ho nepotřebujeme,“ zdůraznila Makovská.

Co hrozí dětem?

„Plechovka o objemu 300 mililitrů obsahuje sedm až deset kostek cukru. Velmi podobné je to také u různých kolových nápojů a limonád,“ upozornila expertka.

Konzumací energetických nápojů se děti, ale nejenom ony, vystavují zdravotnímu riziku. „Stávalo se, že děti ve školách musely na ošetřovnu, objevil se u nich třeba třes, bylo jim nevolno,“ popsala některé z případů. Pití těchto nápojů může mít vliv i na psychiku. „Ve chvíli, kdy jich budeme během dne pít víc, a navíc pravidelně,  bude to mít vliv na kvalitu spánku. Také nás mohou potkat stavy úzkosti, nepozornost, agresivita a různé další psychické potíže,“ varovala Makovská.

Tagy: