Dokud se bude na Ukrajině válčit, energetický problém nevyřešíme, míní Niedermayer

Luděk Niedermayer (TOP 09). Foto: Profimedia

Co na to vaše peněženka 7.3.2022

Růst cen energií a nyní i paliv. To jsou další efekty války na Ukrajině, které se kromě migrace promítají do Česka. Přesto jsou podle ekonoma Luďka Niedermayera (TOP 09) protiruské sankce správným krokem. Bývalý viceguvernér České národní banky to řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Válka na Ukrajině dopadá ekonomicky i na Evropskou unii. Výrazně se zvedají ceny energií či pohonných hmot. Velkým hráčem na trhu je totiž v případě obou komodit Rusko. Například zástupci USA navrhují, aby Západ zakázal dovoz veškeré ruské ropy na své území. Názory lídrů EU se ale v případě sankcí různí. Podle Luďka Niedermayera je nezbytné především to, aby válka skončila.

„Otázka je, zda si Západ může dovolit neudělat vše pro to, aby válku zastavil. Je jasné, že energetický problém se nevyřeší bez toho, aniž by se nevyřešila válka na UkrajiněKdyž bude konflikt pokračovat, budou umírat tisíce lidí. Panika se bude šířit,“ varoval Niedermayer ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj by Evropská unie k nákupu energií měla přistoupit kolektivním způsobem.

„Cena plynu určuje cenu elektřiny. Volám po tom, abychom na dodávky plynu koukali jako celek, tedy jako Evropská unie. Plyn by se mohl distribuovat podobně jako vakcíny proti covidu. Nemělo by se stát, aby některé země pocítily dopad minimálně a jiné maximálně,“ podotkl europoslanec. V případě pohonných hmot je podle něj situace méně komplikovaná.

Náklady na plyn meziročně vzrostly až desetkrát, ceny elektřiny stouply na trojnásobek. Ceny ropy od začátku roku vykazují růst o více než 65 procent. Niedermayer se rovněž domnívá, že by současná krize mohla vést k přehodnocení odmítavého postoje Česka k přijetí eura.

Tagy: