V noci exploze, jinak klid. Atmosféra v Kyjevě je ale napjatá, popsal reportér

Matyáš Zrno o aktuální situaci v Kyjevě

Slyšel jsem dvě exploze, jinak byla noc v Kyjevě klidná, popsal situaci v ukrajinském hlavním městě za štáb CNN Prima NEWS vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno.

Štáb v ukrajinské metropoli strávil relativně klidnou noc. „Nerozezněly se sirény protileteckého poplachu. Já sám jsem vnímal pouze dvě vzdálené exploze, pravděpodobně někde severně od Kyjeva, kde je fronta. V samotném Kyjevě je sice situace klidná, ale atmosféra velmi napjatá,“ popsal vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Situaci na bojišti ovlivňuje počasí. „Od rána poměrně hustě sněží. To znamená, že ruské letectvo má omezenou možnost operovat. A i pro jednotky v poli je to poněkud obtížnější. Dá se říci, že v tomto ohledu počasí stojí spíše při Ukrajincích. Kdyby ovšem začalo mrznout, zpevnily by se cesty, což by přálo Rusům. Zatím je těsně nad nulou,“ vysvětlil Zrno.

Problémy s bezletovou zónou

„Rusové se průběžně tlačí směrem ke Kyjevu, mají ale zjevné logistické problémy dopravit dostatečné množství mužů, materiálu, munice a pohonných hmot na místo. Z mého laického pohledu se zdá, že v nejbližších dnech ještě nějakou generální ofenzívu na metropoli Kyjev nebudou schopni začít,“ pronesl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS.

Podle Zrna si Ukrajinci zahraniční pomoci velmi váží. „Oceňují zbraně, které se k nim dostávají, především protitankové řízené střely a protiletadlové řízené střely. Ty jsou opravdu velkou pomocí. Bezletová zóna je totiž velký sen, o kterém se hodně mluví. Lidé s určitou mírou hořkosti vnímají, že ještě nebyla zavedená. Ne vždy chápou, že by to mohlo znamenat otevřený konflikt mezi Západem a Ruskem,“ sdělil Zrno.

Tagy: