Písmeno „Z“ je stejné jako svastika. Použití symbolu podpory invaze chce policie stíhat

Bílé písmeno Z se stalo v posledních dnech symbolem podpory ruských akcí na Ukrajině.

Vývoj dění na Ukrajině k úterý 8.3.2022

V posledních dnech se stalo písmeno „Z” symbolem sympatií k ruskému útoku na Ukrajinu. Policie nyní uvažuje o stíhání osob, které tento symbol propagují v České republice, informoval web Neovlivní.cz. „Zetko“ má být postihováno stejně jako používání svastiky.

Písmeno „Z” se jako první objevilo na tancích a další vojenské technice, se kterou vpadla Putinova armáda na území Ukrajiny. „Je to běžná věc při operacích, aby se předešlo palbě do vlastních řad. Zvlášť ve chvíli, kdy protivníci používají podobnou vojenskou techniku. Prostě se udělá jednoduché znamení. Pěšáci si třeba dávají na ruku bílou pásku, nebo se právě na bojové vozidlo něco nakreslí. V srpnu 1968 to byly bílé pruhy na ruských tancích,“ vysvětlil editor CNN Prima NEWS Zrno.

I když rozlišovacích údajů se na ruské technice objevilo více, největší proslulost si vysloužilo právě písmeno Z. Někteří si jeho význam začali vykládat jako zkratku pro heslo „za pobedu” (za vítězství) nebo slova „Zapad” (Západ), uvedl jeden z uživatelů twitteru. „Ať je to jak chce, tento symbol, který se objevil teprve před pár dny, se stal symbolem nové ruské ideologie a identity,” doplnil tento uživatel. Výklad symbolu jako heslo „za pobedu” podpořilo i ruské ministerstvo obrany na instagramu.

V Rusku mnozí lidé umisťují písmeno „Z” například na své automobily, domy nebo i oblečení. Symbol se objevil už i v Česku na kufru jednoho z cestujících. Na pardubickém nádraží ho vyfotil mluvčí tamní městské policie Jiří Sejkora.

Web Neovlivní.cz nyní přinesl informaci, že policie chystá metodický pokyn, podle kterého by bylo možné vyšetřovat pro podporu ruské agrese na Ukrajině ty, kteří s ní vyjadřují souhlas právě prostřednictvím písmene „Z". „Řeší to nyní právníci spolu s experty protiextremistických odborů. Přiklánějí se k tomu, že se to bude posuzovat stejně jako svastika. Tedy jako propagace a podpora hnutí směřujícího k potlačování svobod,” uvedl podle webu vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostní komunity.

V České republice hrozí za prohlášení schvalující útok Ruska na Ukrajinu až tříleté vězení „Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity,“ sdělil v tiskové zprávě nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Policie v tomto ohledu prověřuje stovky lidí. Jeden z nich už byl před několika dny obviněn a momentálně je trestně stíhaný na svobodě. „Obviněný se měl předmětného jednání dopouštět prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích. V případě pravomocného rozsudku obviněnému hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let,“ řekl mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Dalšími prověřovanými osobami jsou podle webu Neovlivní.cz třeba i politici Lubomír Volný či Zdeněk Ondráček. „Obdivuji Putina za trpělivost s tou ukrajinskou fašistickou chátrou,“ napsal na Facebook bývalý komunistický poslanec. Podobně se vyjádřil i senátor Jaroslav Doubrava, podle kterého udělalo Rusko jediný možný a správný krok.

Rusko udělalo jediný možný a správný krok Tak dlouho stupňovali slizouni z NATO tlak na východní část Ukrajiny, která se...

Posted by Jaroslav Doubrava on Wednesday, February 23, 2022

Jeden z případů podpory Putina se objevil i na světovém poháru v Dauhá. Ruský gymnasta Ivan Kuljak se na stupni vítězů ukázal se „zetkem“ na dresu. Na to okamžitě zareagovala mezinárodní gymnastická federace a zahájila s Kuljakem disciplinární řízení.

Tagy:
Vladimir Putin policie Ukrajina Zdeněk Ondráček Lubomír Volný Česko Rusko Ministerstvo vnitra České republiky Ministerstvo obrany České republiky Jaroslav Doubrava