Nouzový stav zasahuje do náboženských svobod, říká právník Ondřej Dostál

Ondřej Dostál

Právník Ondřej Dostál hodnotí nouzový stav

Kvůli vysokému dennímu přírůstku nakažených koronavirem se do Česka vrací nouzový stav. Nová opatření platná od pondělí se dotknou středních i vyšších odborných škol, restaurací či sportovišť. Veřejnost také často kritizuje zákaz zpívání. Ten se dotkne nejen koncertů, ale třeba i bohoslužeb. Podle právníka Ondřeje Dostála, který byl hostem v televizi CNN Prima NEWS, nový nouzový stav zasahuje do náboženských svobod.

Ondřej Dostál, expert na zdravotnické právo, už na jaře uspěl u soudu, když žaloval stát za mimořádná ministerská opatření při první vlně koronaviru. Soud mu tehdy dal za pravdu, že vláda může vyhlašovat některá nová pravidla pouze v nouzovém stavu.

Současné vládní kroky Dostál hodnotí jako plošné a razantní, proto podle jeho slov režim nouzového stavu vyžadují. I když ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) slibuje, že by nouzový stav neměl mít stejnou podobu jako ten na jaře a je přesvědčen, že vláda nebude znovu vypínat ekonomiku, nová opatření ovlivní velkou část Čechů v čele s podnikateli, myslí si Dostál.

Podle něho jsou neméně vážné i zásahy do náboženských svobod. Ministerstvo zdravotnictví totiž na rozdíl od divadel či kin striktně omezilo bohoslužby, na něž může maximálně 100 lidí a nesmí se na nich zpívat.

„Vláda postupuje dost disproporčně, když nejsou omezeny už z minula rizikové masokombináty či doly a naopak na bohoslužbách se nesmí ani zpívat,“ myslí si Dostál, který na druhou stranu chápe, že bez vyhlášení nouzového stavu nová plošná opatření Prymula nemohl vyhlásit.

Expert na zdravotnické právo však s konkrétními opatřeními nesouhlasí, a to po věcné i legislativní stránce.

Od pondělí bude platit v České republice kvůli postupující koronavirové nákaze nouzový stav. Co to pro občany znamená? Jaká omezení vláda nařídila? Téma pro mimořádné vysílání CNN Prima NEWS

Posted by CNN Prima NEWS on Sunday, October 4, 2020

Tagy: