Novavax má zelenou. Vakcínu, která se vyrábí i v Česku, schválila Evropská komise

Americká vakcína Novavax

Evropská léková agentura (EMA) doporučila vakcínu Novavax k použití u dospělých. Schválila ji už také Evropská komise, tudíž bude mít EU k dispozici pátou vakcínu proti covidu. Minulý týden EMA schválila pilulku proti nemoci od společnosti Pfizer.

Část očkovací látky by se mohla vyrábět také v Česku, které už má objednáno 370 tisíc dávek tohoto preparátu. Evropská unie je po konečném schválení vakcíny připravena odebrat na 200 milionů dávek.

Jelikož má vakcína Novavaxu blíže k tradičním očkováním než k mRNA látkám typu Pfizer či Moderna, doufají jeho výrobci ve vřelejší přijetí u lidí, kteří dosud s vakcinací váhají.

Americká společnost Novavax také počítá s tím, že řada dávek této vakcíny bude doručena do afrických zemí, kde ještě nepanuje příliš vysoká proočkovanost.

Podle klinických testů provedených ve Spojených státech by vakcína Novavax měla potlačovat riziko hospitalizace a vážných dopadů covidu až o 90,4 procenta. Upozornila na to televize Deutsche Welle.

Doposud EMA schválila čtyři vakcíny proti koronaviru, a to od firem AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna a Pfizer. Největší oblibě se těší očkování na bázi mRNA, se kterým přišli na trh právě dva posledně jmenovaní američtí výrobci.

Tagy: