Novavax míří do Česka, registrace začne už za několik dní. Jak nová vakcína funguje?

Vakcína pro odpírače

Vládní odborníci i politici si slibují, že nová látka od společnosti Novavax namotivuje k očkování i takzvané odmítače, kterým vadí vakcíny na základě mRNA. Registrace k proteinovému očkování by mohly být možné už do 14 dnů. Co byste o Novavaxu měli vědět?

Virolog Libor Grubhoffer uvedl, že je Novavax klasická vakcína vyrobená moderními technologiemi. „Jde o vakcínu jiného typu, než jsou ty, které dosud máme k dispozici pro plošné očkování. Označujeme jí jako podjednotkovou. Její účinnou složkou je spikový protein vyrobený speciální technologií. Dosavadní vakcíny jsou genového nebo vektorového typu. To znamená, že účinnou složkou je genetická informace,“ vysvětlil v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS.

Podle virologa by látka měla být minimálně stejně účinná, jako ty od společností Pfizer a Moderna. „Novavax dokonce deklaruje, že náběh tvorby specifických protilátek je o něco kratší, přichází po sedmi dnech,“ upozornil.

Informaci pro CNN Prima NEWS doplnila imunoložka Blanka Říhová. „Nová vakcína funguje v podstatě na starém principu. To je pozměněná bílkovina, to znamená S protein, hrotový protein, a k tomu bude muset být dodávána ve spojení s adjuvans (chemická látka, makromolekula nebo celé buňky některých usmrcených bakterií, které zesilují imunitní reakci na podaný antigen – pozn. red.), které je vždy trošku zátěžové. Používáme ho u všech vakcín, jinak to ani nejde, to jen mRNA to nemá. Adjuvans je ale určitým způsobem zátěž,“ konstatovala. Dodala, že vakcínu mRNA od společnosti Pfizer považuje za téměř dokonalou a bezpečnou, přesto příchod Novavaxu vítá.

Dvě dávky stejně jako u mRNA

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doufá, že Novavax přispěje k lepší proočkovanosti země. Do Česka by vakcína měla dorazit na přelomu února a března. V České televizi Válek doplnil, že registrace na očkování touto látkou by mohla být spuštěna do 14 dnů.

Jak uvádí Covid portál, tato vakcína bude uznávaná digitálním certifikátem EU COVID. Platný bude 14 dní od provedení vakcinace.

  • počet potřebných dávek pro osobu: 2
  • doba mezi dávkami: 21 dnů
  • schválené věkové omezení pro použití: 18+

„Vakcína je podobná, jako byly ty starší třeba na chřipku, je to atenuovaný (oslabený – pozn. red.) virus s určitými antigenními epitopy, který zajistí reaktivitu proti celé koroně viru,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny pražské Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík.

Podle něj má látka Novavax i několik výhod. „Do jisté míry by oproti staré vakcíně mohla ta od Novavaxu lépe fungovat proti různým mutacím. Tam totiž aplikujeme jen spike protein na různém médiu, ať už je to vektorová vakcína, nebo jiná,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS Balík.

Tagy: