Vakcína od Novavaxu je zastaralá. Nechápu, proč na ni „odmítači“ čekají, říká imunoložka

Vakcínu Nuvaxovid od firmy Novavax

Rozhovor s Martinem Balíkem a Blankou Říhovou

Nová vakcína proti koronaviru Nuvaxovid od společnosti Novavax, na které se podílejí i Češi, má přijít na trh na přelomu ledna a února. Objevují se zprávy, že někteří „odmítači“, již nevěří látkám od firem Pfizer a Moderna, na ni čekají. Podle imunoložky Blanky Říhové z Mikrobiologického ústavu Akademie věd je ale Novavax starý typ vakcíny. Nechápe, proč na ni lidé čekají.

„Vůbec tomu nerozumím,“ kroutila hlavou ve vysílání CNN Prima NEWS Říhová nad otázkou, proč někteří „odmítači“ čekají právě na vakcínu Nuvaxovid od firmy Novavax.

„Vakcína, kterou nabízí Pfizer na základě mRNA, je naprosto dokonalá, technologicky vyvinutá moderní vakcína, která organismus vedlejšími účinky zatěžuje co nejméně. Zatímco nová vakcína bude v podstatě na starém principu. To je pozměněná bílkovina, to znamená S protein, hrotový protein, a k tomu bude muset být dodávána ve spojení s adjuvans (chemická látka, makromolekula nebo celé buňky některých usmrcených bakterií, které zesilují imunitní reakci na podaný antigen, pozn. red.), které je vždy trošku zátěžové. Používáme ho u všech vakcín, jinak to ani nejde, to jen mRNA to nemá. Adjuvans je ale zkrátka určitým způsobem zátěž,“ zdůraznila imunoložka.

„Je to nová vakcína, postavil se na to dům, ale je to prostě starý typ vakcíny,“ shrnula Říhová.

Nuvaxovid má i výhody

Podobně o nové očkovací látce ve vysílání CNN Prima NEWS mluvil i vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny pražské Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík. „Vakcína je podobná, jako byly ty starší třeba na chřipku, je to atenuovaný (oslabený, pozn. red.) virus s určitými antigenními epitopy, který zajistí reaktivitu proti celé koroně viru,“ popsal lékař.

Podle něj by ale látka Nuvaxovid mohla mít i své výhody. „Do jisté míry by mohla mít i výhody proti různým mutacím třeba oproti staré vakcíně. Tam totiž aplikujeme jen spike protein na různém médiu, ať už je to vektorová vakcína, nebo jiná,“ vysvětlil Balík.

Zároveň uznal, že vakcína má i určitou zátěž právě v podobě adjuvans. „Není tak modifikovaná mRNA vakcína jako třeba Pfizer,“ podotkl.

Tyto výhody a nevýhody je podle lékaře třeba sečíst. „Pokud to ale někoho přesvědčí k vakcinaci, je to dobře. Je potřeba, aby se lidé očkovali v co největším množství a bezpečným způsobem,“ dodal Balík ve vysílání CNN Prima NEWS.

Funguje klasickým způsobem

Podle virologa Libora Grubhoffera jde ale spíš o klasickou vakcínu vyrobenou moderními technologiemi. „Jde o vakcínu jiného typu, než jsou ty, které dosud máme k dispozici pro plošné očkování. Označujeme ji jako podjednotkovou. Její účinnou složkou je spikový protein vyrobený speciální technologií. Dosavadní vakcíny jsou genového nebo vektorového typu. To znamená, že účinnou složkou je genetická informace,“ vysvětlil v pořadu 360° televize CNN Prima NEWS v prosinci Grubhoffer.

Podle virologa by látka měla být minimálně stejně účinná jako ty od společností Pfizer a Moderna. „Novavax dokonce deklaruje, že náběh tvorby specifických protilátek je o něco kratší, přichází po sedmi dnech,“ upozornil.

Grubhoffer spoléhá na to, že díky tomu, že je látka vyrobena právě „klasickým“ způsobem, mohla by přilákat lidi, kteří očkování proti covidu doposud odmítali. „Pevně doufám, že přiláká alespoň část lidí, která nedůvěřuje principu předešlých vakcín. Tuto klasickým způsobem fungující vakcínu by mohla přijmout. Moc bych si to přál,“ podotkl virolog.

Vakcína od Novavaxu by mohla do Česka dorazit na přelomu ledna až února. Hned poté by se látkou mohlo očkovat. „Ministerstvo zdravotnictví objednalo zatím 370 tisíc dávek nově schválené vakcíny od firmy Novavax, tedy pro 185 tisíc lidí. Na druhé čtvrtletí roku jsme přiobjednali 400 tisíc dávek této vakcíny,“ řekl Blesku mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Tagy: