Nové důkazy o ruských zvěrstvech v Buči. Video zachycuje osm mužů před popravou

Řadu zavražděných obyvatel Buče Rusové jen hodili do masových hrobů. Poslední týdny probíhá exhumace jejich ostatků.

Válka na Ukrajině (20.5.2022 8:00)

Ve veřejném prostoru se objevily nové materiály o ruských zvěrstvech v Buči. Dvě videa zveřejněná listem The New York Times (NYT) a získaná svědectví mají dokazovat, že ruští výsadkáři popravili minimálně osm mužů.

Na dvou videích jsou vidět ruští výsadkáři, jak vedou s namířenými zbraněmi několik mužů ulicí v Buči. Někteří z těchto ukrajinských zajatců jsou přikrčení a drží se za opasky těch, kteří jdou před nimi. Jiní mají ruce nad hlavou.

Podle svědectví místních obyvatel a záběrů získaných listem The New York Times ruští vojáci nejméně osm mužů zastřelili, čímž se zřejmě dopustili válečných zločinů. Údajně se tak stalo 4. března.

Videa svědků a bezpečnostních kamer jsou dosud nejjasnějším důkazem toho, že zmíněných osm mužů bylo před zastřelením v ruském zajetí. „Rukojmí tam leží, naproti plotu,“ říká autor videa, na němž vojáci donutili zajatce ulehnout na zem, a to včetně jednoho muže v dobře rozeznatelné zářivě modré mikině.

Video v tuto chvíli skončí. Osm svědků ale popsalo, co následovalo. Vojáci vzali zajatce za nedalekou kancelářskou budovu, ze které Rusové udělali svou dočasnou základnu. Ozvaly se výstřely. Zajatci se již nevrátili.

Video pořízené z dronu o den později, tedy 5. března, je prvním obrazovým důkazem, který potvrzuje sdělení svědků. Jsou na něm vidět mrtvá těla ležící na zemi stranou od kancelářské budovy, u nichž stojí na stráži dva ruští vojáci. Mezi těly je vidět záblesk zářivě modré mikiny jednoho ze zajatců.

Fotografie těl zastřelených mužů ležících na dvoře, z nichž někteří měli svázané ruce, byly jedněmi z obrázků, které vzbudily po stažení ruských vojsk z Buči ze začátku dubna mezinárodní pozornost.

Ruští lídři opakovaně popírali, že by se jejich vojáci dopustili poprav. Fotografie, které z města přicházely, Kreml označoval za provokace a podvrhy. Ruská ministerstva zahraničí a obrany nová zjištění NYT nechtějí nijak komentovat.

Tagy: