Nové záběry srážky v Pardubicích ukazují, co nehodě předcházelo. Rychlík stačil zastavit

Objevily se záběry z průmyslové kamery, která v Pardubicích zachytila čtvrteční tragickou srážku nákladního vlaku s rychlíkem RegioJetu. Z nich je patrné, že strojvedoucí expresu jedoucího do Košic, který podle drážní komise z neupřesněných příčin projel na červenou, stihl soupravu zabrzdit. Střetu už ale nedokázal zabránit, rozjetá souprava s nákladem do něj vjela. Ta v osudnou chvíli mohla jet rychlostí mezi 30 až 40 km/h. Záběry s osudným okamžikem zveřejnil server Zdopravy.cz. Nehoda si vyžádala čtyři životy, 27 lidí skončilo v nemocnici.

Mrazivé záběry z nedaleké průmyslové kamery, které zveřejnil server Zdopravy, ukazují, že si strojvedoucí vlaku, v němž zahynuli čtyři lidé, chybné postavení vlaku uvědomil a soupravu vezoucí zhruba 380 lidí zastavil. Jenomže protijedoucí naložený nákladní vlak zabrzdit nedokázal. Podle dopravního portálu měl jet rychlostí 30–40 km/h

ČTĚTE TAKÉ: Svědci srážky vlaků v Pardubicích: Strašná rána a pak děsivé ticho. Tragédii zachytila kamera

Na videu je vidět, jak nejprve přijíždí zprava nákladní vlak, krátce poté po stejné koleji přijíždí z druhé strany i RegioJet. Ten se ještě patrně snaží blikat, ale marně, dojde k nárazu, po němž dojde k destrukci prvního rychlíkového vagónu. Během zlomku času zahynuly čtyři osoby a vznikla škoda 110 milionů korun.

V konkrétním úseku tratě, kde k nehodě došlo, zatím není v provozu jednotný celoevropský zabezpečovací systém. „Evropský zabezpečovač ETCS bude jako jediný schopen podobným událostem předcházet, protože zahrnuje jak traťovou část zabezpečení, tak palubní v hnacích vozidlech. Při možném střetu spustí brzdné systémy. Takový systém tady ale zatím nemáme, teprve se zavádí,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Přesto nastavená opatření měla být podle šéfa rezortu dostačující. Dodal, že strojvedoucí má informaci o stavu návěstidla před sebou, vepředu ve své kabině, ve stanicích je to ale složitější. „Jsou tam výhybky, které to kódování, které přenáší signál, komplikují a mohlo by docházet k chybám. Ve stanicích, kde se provádí modernizace, jako nádraží v Pardubicích, se v době práce zabezpečení vypíná, zároveň se ale snižuje rychlost,“ vysvětlil Kupka.

V pátek se na trati v Pardubicích po více než 40 hodinách začalo odpoledne jezdit bez omezení. Novinářům to oznámil mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. Zbytek vraku osobního vagonu, který dosud po nehodě na trati zůstával, je posunutý stranou a bude se odklízet v pondělí, dodal. Plně se tak uvolnila cesta pro vlaky na hlavní koridorové trati mezi Prahou a Moravou.

K nehodě došlo v nově vybudované železniční stanici Pardubice centrum ve středu před 23:00. Šlo o nejtragičtější střet dvou vlaků v Česku za téměř 30 let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jančura: Jsme připraveni odškodnit cestující po srážce vlaků. Pozůstalým vyjádřil soustrast

Tagy: