Novinářka překvapila Bidena při „rodinném focení“. Položila mu dotaz, prezident odešel

Americký prezident Joe Biden

Stoltenberg: Ruská invaze je největší krizí za poslední dekády

Americký prezident Joe Biden musel hned v úvodu summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu čelit nepříjemnostem. Během zahajovacího ceremoniálu a „rodinného focení“ ho konfrontovala jedna z přítomných novinářek. Doslova vykřikla směrem k němu otázku, zda má stále podporu od bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Ta totiž nedokázala ve středu jednoznačně říct, zda má Biden setrvat v boji o Bílý dům. Prezident USA se jen rychle ohlédl a bez odpovědi odešel společně s dalšími zástupci členských zemí NATO.

Na úvodním ceremoniálu summitu NATO přivítali Joe Biden a končící šéf aliance Jens Stoltenberg všechny delegáty z členských států. Na pódiu se tak postupně ukázali například český prezident Petr Pavel, jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron či maďarský premiér Viktor Orbán. Následně se státníci rozmístili na své pozice kvůli „rodinné“ fotografii a záběry pro přítomné novináře.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Orbán? Nezbeda, mír nevyjedná, chodí pozdě. Potřebuje zpět do reality, zní ze zákulisí NATO

Od režie dostali pokyn koukat osm vteřin do kamer a objektivů, když na konci utnul cvakání závěrek fotoaparátů ženský hlas. „Pane Bidene, stojí stále za vámi Nancy Pelosiová?“ To se jedna z novinářek začala hlasitě domáhat odpovědi – v programovém bloku, během něhož se otázky od médií většinou nepokládají. „Jako vážně?“ komentoval jeden z fotografů dotaz reportérky.

Biden věnoval tázající v levé části místnosti letmý pohled, pak se dal pomalu na odchod společně se Stoltenbergem a dalšími zástupci členských zemí NATO. Palčivý dotaz novinářky tak zůstal nezodpovězen. Její vykřiknutí pak někteří přítomní reportéři, fotografové a kameramani komentovali s pobavením i drobným pohoršením.

Otázka ohledně podpory ze strany Bidenovy letité spojenkyně vychází z jejího středečního vyjádření, že prezidentovi „dochází čas“ a musí se rychle rozhodnout, zda má nadále usilovat o Bílý dům. Zároveň odmítla definitivně říci, zda by si přála, aby Biden kandidoval. Vyjádření Pelosiové podle agentury Reuters nicméně naznačilo, že by mohl čelit nové vlně pochybností ze strany demokratů.

Výměnu Bidena chce i Clooney

K odstoupení ho již vyzval například demokratický kongresman Lloyd Doggett či nejnověji také americký herec George Clooney. Přestože uvedl, že má Bidena rád, demokraté s ním podle něj prohrají nejen prezidentské volby, ale přijdou i o Senát a nezískají kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů.

„Miluji Joea Bidena ... Považuji ho za svého přítele a věřím v něj. Věřím v jeho charakter. Věřím v jeho morálku. Za poslední čtyři roky vyhrál mnoho bitev, kterým čelil. Ale jediná bitva, kterou nemůže vyhrát, je boj s časem," napsal Clooney. V komentáři pro The New York Times uvedl, že demokraté by měli vybrat nového kandidáta na svém sjezdu příští měsíc. Dodal, že tento proces sice bude „chaotický“, ale „probudí“ voliče a „oživí“ stranu.

Již téměř dva týdny se 81letý Biden snaží zastavit odklon demokratických zákonodárců, dárců a dalších spojenců, kteří se obávají, že by mohl 5. listopadu prohrát volby s 78letým republikánem Trumpem. Prezident opakovaně prohlásil, že bude demokratickým kandidátem a že věří, že Trumpa dokáže porazit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruská invaze je největší krizí za poslední dekády, řekl Stoltenberg. Biden slíbil pomoc Ukrajině.

Tagy:
fotografie NATO prezident politika Joe Biden Jens Stoltenberg Petr Pavel Emmanuel Macron George Clooney vláda summit Donald Trump Severoatlantická aliance hlava státu Washington, D.C. Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Nancy Pelosi