Podvodníci mají nový způsob, jak lidi obrat o peníze. Zaměřují se na SVJ

peníze

Podvodníci mají opět nový způsob obohacení

Podvodníci mají opět nový způsob obohacení. Začali se zaměřovat na společenství vlastníků jednotek (SVJ). Za pomoci falšovaných dokumentů se nechají zapsat jako jejich noví statutární zástupci. Pak třeba mohou žádat o půjčku nebo vybrat peníze ze společného účtu. Soudy už evidují desítky takových pokusů. Pokud podvodník udělá vše bezchybně, společenství se o změně zástupce vůbec nemusí dozvědět.

Paní Vlasta je statutárním zástupcem jednoho z pražských SVJ. Když společenství před několika dny přišel dopis týkající se změny zástupce na neznámou firmu, okamžitě zpozorněla. „My jsme o nic takového nepožádali. Ten návrh, který jsme my měli údajně napsat, vůbec neseděl se skutečností,“ řekla.

Společenství mělo štěstí v neštěstí. Podvodník totiž v žádosti udělal několik chyb a rejstříkový soud se proto na SVJ obrátil kvůli doplnění informací. „Nebýt toho usnesení, který nám justice poslala, tak bychom se o tom ani nedověděli,“ dodala paní Vlasta.

Většinou už je pozdě

Podle odborníků na problematiku SVJ zneužívají podvodníci toho, že pokud je žádost o změnu statutárního zástupce bez chyb, úřad společenství už nekontaktuje. To se tak o změně dozví, až když přijde problém. „Najednou zjistí, že má vybraný účet, případně po nějaké době přijde upozornění od banky, od nějaké jiné finanční instituce, že není splácen úvěr,“ sdělila Dominika Bučková, šéfredaktorka časopisu Okolo bytu.

V takovém případě je prý nutné okamžitě kontaktovat banku, podat trestní oznámení a pokusit se co nejrychleji přepis zástupce v rejstříku zvrátit. „Pokud se o tom dozvědí dříve, než přijde například z rejstříkového soudu výzva k doplnění, měli by daný soud kontaktovat, zastavit řízení a podat trestní oznámení,“ řekl právník Jan Eisenreich.

Devadesát případů jen v Praze

Pokusů o krádež identity SVJ se v posledních dnech objevují desítky. Problém se navíc může týkat i bytových družstev. Jen městský soud v Praze prověřuje už nejméně 90 podezřelých návrhů na rejstříkovou změnu, která by mohla souviset s možnou krádeží identity společenství vlastníků. Další podněty ale údajně evidují i některé soudy mimo hlavní město.

„Byl dán podnět státnímu zastupitelství ke vstupu do podezřelých rejstříkových řízení a současně státní zastupitelství předalo podnět orgánům Policie ČR, které podezření již začaly aktivně prošetřovat,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Krádeže identit u SVJ by se podle Eisenreicha daly klasifikovat jako trestné činy podvodu a také padělání listin. Za ně může hrozit od 2 do 10 let za mřížemi.

Tagy:
peníze Městský soud v Praze společenství Praha podvodníci podvody Policie České republiky Státní zastupitelství ČR Společenství vlastníků jednotek