O hlasy v eurovolbách se bude ucházet 30 uskupení. Od minule přibylo koalic

Strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL oznámily, že do evropských voleb půjdou společně

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (13)

Celkem 30 uskupení letos předložilo resortu vnitra kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu. Ministerstvo to uvedlo na sociální síti X. Kandidujících uskupení je o deset méně než před pěti lety, počet koalic se ale zvýšil o téměř polovinu. Stejně jako ve sněmovních volbách došlo například ke spojení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

O tom, která volební seskupení splnila všechny zákonem požadované náležitosti, rozhodne ministerstvo do 20. dubna. K minulým volbám do Evropského parlamentu před pěti lety se přihlásilo na 40 seskupení, z toho šest koalic. K volbám jich bylo připuštěno 39. Jedna ze stran totiž mimo jiné nezaplatila příspěvek na úhradu volebních nákladů ve výši 15 tisíc korun.

Kandidaturu v letošních evropských volbách, které proběhnou v Česku 7. a 8. června, ohlásily všechny sněmovní strany a hnutí, přičemž jen opoziční ANO a vládní Piráti kandidují samostatně. Vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidují stejně jako při posledních sněmovních volbách jako koalice Spolu, koalici Starostové a osobnosti pro Evropu vytvořilo vládní hnutí STAN a SLK. Opoziční hnutí SPD sestavilo kandidátku společně s neparlamentní Trikolorou.

CNN Prima NEWS pravidelně nabízí rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si ty nejzajímavější z nich.

Tagy:
politika Evropská unie volby Evropský parlament SPOLU Evropské volby 2024 Ministerstvo vnitra České republiky