Do národního finále Miss Universe se probojovala 81letá modelka. Loni by do soutěže nesměla

Neúspěchem skončily snahy 81leté jihokorejské modelky stát se nejstarší účastnicí soutěže krásy Miss Universe. Z finále národního kola v Soulu si sice neodnesla korunku pro vítězku, ale vyhrála cenu za nejlepší šaty. Její účast potvrzuje důraz na větší různorodost v soutěžích krásy, které by měly být dostupnější více ženám, napsala agentura AP.

Vítězkou národního finále v Soulu se stala 22letá studentka módy Han Ariel, která bude v listopadu reprezentovat svou zemi v Mexiku na mezinárodním kole 73. ročníku Miss Universe, píše agentura AP.

ČTĚTE TAKÉ: Zasahoval při jaderné katastrofě a smířil Egypt s Izraelem. Co nevíte o stoletém Carterovi?

Čche Sun-hwa dříve pracovala jako zdravotnice a s kariérou modelky začala ve svých 70 letech. Letos v září se dostala spolu s dalšími 31 soutěžícími až do finále Miss Universe Korea, uvádí CNN.

„I v tomto věku jsem našla odvahu chopit se příležitosti a využít ji,“ řekla agentuře AP několik hodin před vyhlášením vítězky soutěže. „Chci, aby si lidé při pohledu na mě uvědomili, že mohou žít zdravěji a šťastněji, když najdou v životě věci, které chtějí dělat, a budou mít dost odvahy, aby své sny uskutečnili,“ řekla.

Ještě v minulém roce by Čche soutěžit nemohla, protože soutěže se mohly zúčastnit jen ženy od 18 do 28 let. Organizátoři ovšem už dlouho čelili kritice spojené právě s věkovou hranicí, která bránila tomu, aby se soutěž stala modernější a různorodější. Proto ji letos společně s promenádou v plavkách zrušili. Soutěžící také už nemusí splňovat požadavky na vzdělání a výšku. Soutěž krásy by tak měla být dostupná více ženám.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záplavy a sesuvy půdy v Nepálu nepřežilo nejméně 170 lidí. Pod vodou je i hlavní město

Tagy: