Výlet do Rakouska: Objevte kouzlo zámeckých zahrad a oblasti v Podunají

Stift_Klosterneuburg

Výlet do Rakouska: Objevte kouzlo zámeckých zahrad a oblasti v Podunají

Kam se vydat na víkend při horkém letním počasí? Ukážeme vám Rakousko, jak ho možná neznáte. Zavedeme vás do zámeckých zahrad, kostelů nebo národního parku. Lokalita je příjemně dostupná jak ze Slovenska, tak z Čech. Děti potěší nespočet dětských hřišť, ovocné sady nebo přístup ke zvířatům v zámeckých zahradách. Dospělé nalákáme na ochutnávku vín nebo prohlídku květinových zahrad s estetickými tipy do vlastních domovů.

Národní park Donau-Auen

A kde bychom měli začít? Jelikož jsme naší cestu konzultovali s Beatou Havranovou z turistického portálu kamkam.eu, tak jsme se shodly, že určitě Národním parkem Donau-Auen. Tato přírodní památka s lužními lesy se rozléhá mezi Vídní a Bratislavou na severovýchodě Rakouska. Cesta z Prahy zabere přibližně 3 a půl hodiny a je potřeba mít na paměti zpoplatněné trasy. Délka národního parku je 36 km a celá rozloha činí 93 km².

A co tam všechno můžete podniknout? Cestovatele se sportovním duchem nadchnou vyznačené cyklotrasy, na kterých bych si i já divokou faunu i floru ráda prohlédla. Třeba příště, tentokrát jsme na to měli totiž kanoi a lodivoda. Byl to neskutečný zážitek, doporučuji.

Tato možnost je zde pro každého, kdo nemá svůj člun, ale rád by se vydal na plavbu po Dunaji. Pro méně dobrodružné povahy vede podél řeky skrze celý park průchozí protipovodňová hráz. Tak se můžete vydat na ní. Zaměstnanci parku jsou i slovenští průvodci, ti vás rádi provedou například po historickém zámku Schloss Orth a jeho ostrova, který vypadá jako z pohádky.

Jako tip navíc pro vás máme restauraci. Gasthaus Binder leží hned vedle zmiňovaného zámku Schloss Orth v Donau-Auen a určitě vás plně uspokojí skvělá kuchyně a ještě příjemnější personál. Jejich specialitou jsou sladkovodní a mořské ryby. A taková malá rada. Hlídejte si o čem si budete povídat, obsluha velmi často hovoří slovensky...

kamkam.eu

Exkluzivní turistický portál se zaměřením nejen na zimní a letní dovolenou v Rakousku. Pokud hledáte inspiraci k vaším cestám, neváhejte navštívit kamkam.eu

Schloss Hof

Tento barokní zámek postaven r. 1726 dříve patřil mezi majetek Marie Terezie. Za mě jedno z nejhezčích míst, které jsem v Rakousku zatím navštívila. Miluju pohádkové zahrady s bylinkami a růžemi, nekonečné zámecké terasy a zvířata. Moje starost toto ještě není, ale s dětmi se tu zabavíte taky. Na padesáti hektarech pozemku se minimálně dvě až tři dětská hřiště najdou. A protože všichni s sebou máme vždy spoustu věcí, klidně si u vchodu poproste o vozík s kolečky. Ušetří to spoustu sil.

Projít byste si měli totiž i oranžérie. Jsou to obrovské prostory, které se v zimě naplní citrusovníky, aby nezmrzly. Tímto ale vyžití na zámku nekončí, jeden z pavilonů je věnován bylinkám a bylinářským kurzům. Krásné a voňavé místo.

Schloss Eckartsau

Druhý den a o pár kilometrů dále. Zámek Eckartsau z dob klasicismu, stojí ve stejnojmenném městě. Byl postaven jako vodní hrad a přestaven na lovecký zámek byl v roce 1720. Dnes slouží jako dokonalé místo pro svatby, kulturní atrakce, ale můžete si ho pronajmout také jen sami pro sebe. Návštěvník si sám může projít pouze zahrady, dovnitř s vámi musí jít předem domluvený průvodce, který vám představí dlouho historii a spoustu zajímavostí o zámku. Mě naprosto nadchnul jeho venkovní vzhled s upravenými záhony, altánky a příjemnou kavárnou. Asi to vyznělo tak, že jsem vevnitř nebyla, ale není to tak, jen si více vychutnávám přítomnost než historii.

TIp: Na své si v této oblasti přijde i milovník vína ve vinařství Weritas Wagram. Typické rakouské Veltlínské víno má nezaměnitelnou ovocnou strukturu. Výborně se hodí k tradičně připravovanému masu se zeleninovou přílohou.  Vinařství se nachází uprostřed městečka Kirchberg am Wagram necelé dvě hodiny jízdy z Brna.

Stift Klosterneuburg

Majestátní klášter Klosterneuburg leží jen pár kilometrů cesty autem od Vídně v Dolním Rakousku. Je čerstvě zrekonstruován a najdete v něm rozsáhlou sbírku středověkého umění. Tohle gotické místo se mi také zapsalo do paměti díky své zajímavě osázené střeše a vlastní vinotéce. Ale jsem si jistá, že si tady najde každý něco pro sebe. Jen bych vám doporučila si do kavárny vedle kláštera vzít hotovost. Karty neberou a nejsou důvěřiví po slibu, že si jen vyberete a vrátíte se.

Garten Tulln

Ach ty zahrady. Na tuhle si ale rozhodně vyhraďte okolo pěti hodin. Určitě jí nebudete chtít jen tak proběhnout. Jsou zde naaranžované skleníky, u kterých se budete chtít pokochat, zahrádky jako před domečkem hobitů, zeleninové záhony, ale i zpívající fontána. Jak nám vysvětlil pan ředitel těchto zahrad, celý areál je vymyšlený tak, aby se naši nejmenší učili správně chovat k přírodě a udržitelnosti. Garten Tulln spolupracuje i s českými zahradami, jako je například ta v Lednicko-valtickém areálu. Nyní už máte přirovnání, které by vás zaručeně mělo nalákat se do Garten Tulln podívat.

Alchemistenpark Kirchberg

Velmi nápaditý a vlastně tak jednoduchý koncept udržitelnosti a jednoty představuje park s ovocnými stromy a keři. Je to místo, kam si kdokoliv může přijít natrhat hrstku výborných moruší a jen tak si posedět na trávě. Případně si i vyměnit zkušenosti ohledně zahradničení s místními lidmi. Majitelé se tímto snaží udržovat komunitu sdílení a předávání. Ovoce z ručního sběru dále přetváří ve výborné džemy nebo je suší pro ještě lepší chuť. Za mě to má velký potenciál a nápad se snaží napodobit i v přilehlých rakouských městech. Nepochybujte a na svých cestách se zastavte na romantický piknik.

Tagy: