Oblečte svou zahradu do červené barvy

Ladit zahradu do určité barvy jistě vyžaduje více zkušeností než jen osadit smíšený záhon. Musíme vybírat jisté druhy, odrůdy a kultivary, které splňují náš záměr. Proces vyžaduje více přemýšlení, ale výsledek na druhou stranu vypovídá o našem záměru a spolehlivě upoutá i více pozornosti kolemjdoucích či našich přátel.

Tematické barevné osazení můžeme ladit podle osobního vkusu, jednoduše podle toho, jakou barvu máme rádi nebo která pro nás něco znamená. Pokud vysazujeme vytrvalé druhy, zvolíme takovou barevnost, kterou jsme si jisti. Když budeme osazovat letničkový záhon, můžeme klidně experimentovat a každý rok jej osadit jinak. Mezi letničkami navíc najdeme celou řadu pěstitelsky nenáročných a bohatě kvetoucích druhů.

Zda chceme opravdu zapůsobit, zvolíme barvu červenou. Je to energicky silně působící barva. Působí vřele, teple, radostně, ale je to i barva vášně a lásky. Červená barva nás nabíjí, posiluje, dodává energii a sílu.

Působnost

Abychom vytvořili opravdu zajímavé dílo, volíme nejen červeně kvetoucí druhy květin, ale určitě vsadíme i na červenolisté druhy dřevin a trvalek. Doplníme je i o červenoplodé zajímavosti, jako jsou třeba chilli papričky, které můžeme pěstovat jak na záhoně, tak i v nádobě na terase. Zimní efekt zajistí dřeviny s červenou kůrou.

Sladění s domem

Červená barva dobře vynikne na neutrální bílé. Proto se červený záhon nejlépe hodí před bílou zeď nebo jiné světlé pozadí. Červenou výsadbu mohou hezky doladit i ostatní doplňky ve stejné barvě. Zajímavé bude sladění se zahradním nábytkem. Červené ale mohou být například dveře nebo okenice.

Do barev se dají velmi dobře ladit i okenní truhlíky či jiné dekorační nádoby na balkoně či terase. Do stínu vybereme červeně kvetoucí begonie, na slunce zase veselé muškáty.

Tip: Pokud chcete zapůsobit v červené barvě a hledáte vytrvalou dřevinu, která bohatě kvete a voní, bude tou správnou volbou růže. Ať zvolíme pnoucí, keřové, nebo sadové, červený efekt bude dokonalý. Plně vyniknou na samostatném záhoně, ale určitě můžeme jednu nebo několik růží zasadit do trvalkové či smíšené výsadby.

Červeně kvetoucí trvalky

Kulík chilský (geum 'Mrs. Bradshaw'), dračík (Penstemon schmidel Red Riding Hood), řebříček (Achillea millefolium 'Red Velvet'), denivka (Hemerocallis 'Passion for Red'), zavinutka (Monarda didyma 'Jacob Cline'), lupina (Lupinus polyphyllus'Gallery Red').

Červené listy – vsaďme na dlužichu

Červenolisté kultivary dlužichy (Heuchera) patří k těm nejvděčnějším červenolistým trvalkám. Dlužichy jsou vcelku nenáročné na kvalitu půdy, vyhovuje jim slunce i lehký stín. Výška listové růžice se zpravidla pohybuje okolo 30 cm, květní lodyhy jsou pevné, ve výšce od 20–⁠50 cm. Dlužichy se pěstují hlavně pro pěkné listy a vybírat můžeme z ohromného množství druhů. K těm nejkrásnějším červeným bezesporu patří dlužicha americká 'Palace Purple' (Heuchera americana 'Palace Purple'), Dlužicha krvavá 'Coral Forest', nebo dlužicha 'Purple Petticoats' .

Tip: Za okna, na terasu do nádob i do záhonu? Na všechna tato stanoviště můžeme vysadit koleus – africkou kopřivu (Coleus). Pro pěstování se hodí polostín i slunné stanoviště. Pro podpoření pěkného tvaru rostliny můžeme rostlinu tvarovat zaštipováním.

Barevná zelenina

Červenou barvou můžeme oživit i zeleninovou výsadbu, potěšíme oko nejen pěknou mozaikou na záhoně, ale bude se nám líbit i na talíři. Červené listové saláty navíc můžeme pěstovat i v nádobě, třeba ve velkém květináči na balkoně.

Pro zimní efekt – dřeviny s červenou kůrou

Červenou barvu kůry mají některé nižší druhy javorů, např. javor japonský (Acer japonicum) nebo javor dlanitolistý (Acer palmatum). Javory potřebují kyselou reakci půdy, dostatek vláhy a chráněné stanoviště. Méně náročná a velmi dekorativní je i vrba červenokřivolaká (Salix erythroflexuosa), jejíž červené větve mají pokroucený charakter růstu.

K dalším druhům patří i škumpa, mezi nejkrásnější patří škumpa lysá se svým stříhanolistým kultivarem (Rhus glabra 'Laciniata'), která na podzim vybarvuje listy do oranžovoruda. Škumpy se hodí i do menších zahrad, jen pamatujte na to, že se rozšiřují podzemními výhony, které raší z půdy v okolí keře. Z nižších keřů patří prvenství svídě bílé (Cornus alba 'Sibirica'),  kultivary 'Argenteomarginata', 'Elegantissima' a 'Speathii' mají navíc panašované  listy, vínově červený je pak kultivar 'Elegantissima'.

Řez

Barevná kůra je těmto dřevinám přirozeně dána a vytrvává po celý jejich život. Je ale třeba počítat s tím, že nekrásnější a nejsytější zbarvení najdeme v době rašení a na mladých výhonech. Pravidelně proto udržujeme řezem, který zajistí dostatek mladého dřeva s tou nejhezčí barvou.

Tagy:
zahrada terasa okrasná zahrada červená záhon kultivar dlužicha červené rostliny kontrastní barvy zahradní kompozice dřevina