Oblíbená chorvatská destinace si došlápne na turisty. Zakáže jim chodit po městě s kufry

Chorvatský Dubrovník vytáhl do boje proti hluku. Starosta Mato Franković představil sérii přísných opatření, jež mají městu dopřát více klidu. Došlápl si na místní restaurace, ale chce se zaměřit i na turisty. Těm zakáže vozit kolečkové kufry po dlažbě v centru města. Od podzimu se má pravidlo ještě zpřísnit, zahraniční návštěvníci nebudou smět svá zavazadla v centru ani nosit, budou si je muset za poplatek nechat do ubytování dovézt autem.

Franković svůj boj započal rázným krokem. Z populárního baru Cele v centru města se rozhodl udělat odstrašující příklad pro ostatní podniky, když mu kvůli nadměrnému hluku uzavřel na týden zahrádku. „Jedná se o první oběť a rozhodně se u ní nezastavíme. Podle našich propočtů tím podnik přijde o 70 tisíc eur, takže si snad všichni budou do budoucna dávat pozor,“ sdělil starosta deníku Jutarnji list.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chorvati v oblíbeném letovisku zpoplatnili sprchy na plážích. O peníze nám nejde, vzkazují

„Naše město potřebuje pořádek. Od té doby, co jsem se stal starostou, s někým stále vedu válku. Jednou jsou to suvenýry, jindy stavaři či restauratéři,“ vysvětlil Frankovič svůj striktní postoj. V ulicích prý nadále měří hluk v ulicích několik různých společností. „Restauratéři nás totiž většinou ‚vyčmuchají‘, což není v našem zájmu,“ zdůvodnil rozsáhlou spolupráci. Měření začalo po legislativní změně, která tuto pravomoc převedla z hygienických inspekcí na samosprávy.

Nechceme turisty trestat, tvrdí starosta

Další novinkou, kvůli které by měli zpozornět i čeští turisté, jsou pravidla o kufrech. Lidé od letošní sezony nebudou smět svá zavazadla na kolečkách vozit po ulicích. Podle starosty si totiž místní obyvatelé stěžovali na neúnosný hluk v nočních hodinách, který se z kamenné dlažby pravidelně ozývá. Cestovatelé proto budou muset své kufry v centru města nosit v ruce. I to však město brzy zakáže. Od listopadu by měly vzniknout nové úschovné prostory, které mají turisté povinně využívat.

To stále není všechno. „Nechají své tašky na určeném místě. My je potom dopravíme na adresu jejich pobytu, samozřejmě za poplatek. To je ale stále jenom začátek. Konečným cílem je vytvoření logistického centra přímo na letišti, ze kterého se budou zavazadla vozit do Dubrovníku,“ nastínil další vývoj.

Nová pravidla turistům představuje krátký kreslený film, který se v současnosti promítá na výletních lodích a některých letech do Dubrovníku. Video zároveň vysvětluje, že návštěvníci města by měli mít své zvířecí mazlíčky na vodítku, neměli by lézt po kulturních památkách ani se procházet v ulicích do půl těla nazí.

Zda a jak bude město pravidla vymáhat, zatím není jasné. „Nikdo nedostane za tahání kufru pokutu. Animovaným filmem chceme návštěvníkům vysvětlit, co mohou po příjezdu do Dubrovníku očekávat. Nechceme je trestat, pouze vzdělávat,“ sdělil starosta reportérce stanice RTL.

K TÉMATU: Nová pravidla pro turisty od letoška platí také v chorvatském Splitu. Vyhláška, která se zaměřuje na přestupky proti veřejnému pořádku, ukládá pokuty až do výše 300 eur, tedy zhruba 7 100 korun. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se k ní vyjádřil vedoucí konzulárního úseku velvyslanectví ČR v Záhřebu Tomáš Stolina.

Tagy: