Kuřecí maso je jednou z nejoblíbenějších surovin v české kuchyni. Ne všechny jeho části jsou ale kvůli bakteriím a parazitům bezpečné ke konzumaci. Mezi rizikové patří například kuřecí plíce nebo játra, která mohou způsobit nepříjemné zdravotní potíže, upozornil polský web Onet.
Jednou z nejrizikovějších částí kuřecího masa jsou plíce. Mají totiž v sobě organismy, které jsou velmi odolné vůči teplu. „Jejich konzumace tak může vést k nepříjemným problémům, jako je pocit nevolnosti,“ varoval polský web Onet.
ČTĚTE TAKÉ: Obří problémy s mikroplasty v kuchyni. Zbavte se prkének a náčiní z umělé hmoty, radí vědci
Dalším rizikovým orgánem jsou kuřecí játra, která mohou být zdrojem bakteriálních infekcí. „V posledních letech byla hlášena četná ohniska bakteriálních onemocnění. Většina z nich byla způsobena bakteriemi Campylobacter a Salmonella,“ uvedl Americký úřad pro bezpečnost potravin (FSIS), který spadá pod tamní ministerstvo zdravotnictví.
Konzumace špatně uvařených jater je riskantní, protože patogeny se nevyskytují jen na povrchu, ale i uvnitř. Maso by se proto mělo vařit při minimální teplotě 73,9 stupně Celsia, dodal úřad.
Větší pozornost pak vyžadují také kuřecí hlavy a ocasy, kde se mohou hromadit jak paraziti, tak škodlivé látky. Zatímco jednorázová konzumace hlavy většinou neškodí, u ocasu radí odborníci tuto část hned vyhodit, píše Onet.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak změnit „nastavení“ mozku v každém věku? Stačí jediná věc, líčí lékařský reportér