Oblíbenou letní destinaci obsadily obrovské ploštice. Mohou způsobit bolestivé kousance

Kypr je v obležení největšího evropského hmyzu – ploštice mohutnatky. Odborníci nabádají k opatrnosti, tento druh ploštice může způsobit bolestivá kousnutí. V Americe jim dokonce přezdívají „toe-biters“ tedy okusovači prstů, uvádí portál Live Science.

Vědci podle portálu Live Science objevili tyto ploštice za pomoci plavců na východním pobřeží ostrova a varovali veřejnost, aby si dávala pozor. „Kypřané by měli mít oči otevřené a prsty u nohou mimo vodu,“ uvedli ve studii.

ČTĚTE TAKÉ: Táhni domů, turisto, pliveme ti do piva. Oblíbené letovisko se bouří proti přívalům výletníků

Samotné kousnutí ploštic pro lidi není smrtelné, ale je extrémně nepříjemné. Mohutnatky útočí v případě, že jsou vyprovokovány nebo rozrušeny, jinak se lidem spíše vyhýbají.

Výskyt tohoto hmyzu na ostrově je podle odborníků novinkou, na rozdíl od blízkých pevninských zemí jako Řecko a Turecko. Právě odtamtud se podle vědců tento druh hmyzu na Kypr dostal.

Mohutnatka může dorůst délky až 12 centimetrů, má ploché a oválné tělo, které jí umožňuje efektivně se pohybovat ve vodě, a je vybavena i silnými drápy. Navíc má dlouhý bodavý sosák s jedovatými slinami, který jí umožňuje kořist znehybnit a vysát z ní tekutinu. To vše způsobuje, že je schopna lovit a konzumovat i větší živočichy, včetně ryb a želv. „Ulovit může dokonce i ptáky,“ poznamenal web Gizmodo.

Vědci na ostrově zaznamenali zatím sedm exemplářů. Dva z nich se jim podařilo odchytit. Odhadují však, že jich bude na ostrově podstatně více.

Zatím se neobávají, že by se mohutnatky staly pro tamní ekosystém hrozbou. „Podmínky jsou totiž podobné jako na pevnině a ostrov hostí některé z přirozených predátorů ploštic, jako jsou čápi bílí či luňáci černí."

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úžasné záběry práce vlčí smečky. Zvířata vykopala ve sněhu tunely, aby mohla projít mláďata

Tagy:
Středomoří Evropa ekosystém ploštice hmyz Kypr vodní živočich mohutnatky Belostomatidae toe-biters