OBRAZEM: Ukrajinskou bídu řešili lídři EU v přepychu. Macron je pozval do Versailles

Francie uspořádala unijní summit, na kterém představitelé 27 zemí řešili válku na Ukrajině. Prezident Emmanuel Macron pozval státníky na jedno z nejkrásnějších míst Francie – na zámek do Versailles. Politici se v přepychu ale nedokázali shodnout na tom, jak Ukrajinu rychle přijmout do Evropské unie.

Původně chtěla Francie jakožto předsedající země Rady Evropské unie řešit s lídry EU docela jiná témata, na poslední chvíli se ale summit stočil k jedinému bodu – válce na Ukrajině.

O tom, jak dostat Ukrajince z bídy válečných strastí, řečnili státníci na zámku ve Versailles, který v minulosti proslul jakožto francouzský symbol luxusu a okázalé architektury. Dvoudenního summitu se zúčastnili představitelé 27 unijních států a vyslanci Bruselu. Do Francie dorazil také český premiér Petr Fiala.

Státníci se ve Versailles shodli na další podpoře pro Ukrajinu a přípravě nových sankcí. Na druhou stranu ale de facto odmítli možnost, že by se Ukrajina mohla v brzké době stát členskou zemí Evropské unie, jak si přál prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle Bruselu to bude spíše otázka několika let.

Evropskou unií mezitím zmítají názorové rozdíly, kdy východní křídlo členských zemí žádá tvrdší přístup vůči Rusku, zatímco západní křídlo v čele s Německem se zdráhá k nejtvrdším opatřením přistoupit.

Nejvíce to skřípe zejména mezi Německem a Polskem, které se stalo pro uprchlíky z Ukrajiny destinací číslo jedna. Představitelé Polska kritizují unii, že pro řešení války na Ukrajině nedělá dost. Evropský parlament naopak před pár dny odhlasoval uvalení ekonomických sankcí na Polsko a Maďarsko, a to kvůli porušení unijních zákonů.

Tagy: