Jaderné vydírání na obzoru. Rusko chystá teroristický útok na Černobyl, tvrdí Ukrajinci

Jaderná elektrárna v Černobylu

Další den války na Ukrajině. Jaká je situace 11. 3.?

Ukrajinská rozvědka v pátek zveřejnila silné podezření, že ruská armáda může chystat teroristický útok na jadernou elektrárnu v Černobylu. Má jít přitom o další z řady takzvaných operací pod falešnou vlajkou. Útok tedy mají Rusové spáchat tak, aby vina padla na Ukrajince. Monitorovací systémy v Černobylu jsou mimo provoz.

„Podle dostupných informací vydal Vladimir Putin rozkaz, aby ruská armáda připravila teroristický útok na jadernou elektrárnu v Černobylu,“ uvedla ukrajinská rozvědka spadající pod ministerstvo obrany na svém facebookovém účtu. „S tím, jak ruské síly kontrolují Černobyl, plánuje se technologická katastrofa, ze které okupanti obviní Ukrajinu,“ píše se ve zprávě.

„Černobylská elektrárna je odpojená od monitorovacích systémů, které sleduje Mezinárodní agentura pro atomovou energii. Dieselové generátory zvládnou napájet bezpečnostní systémy ještě zhruba 48 hodin,“ uvedli zpravodajci. Rusové totiž podle Ukrajiny odstřihli bývalou elektrárnu od elektřiny.

Podle webu Mirror ruská armáda nepouští ukrajinské techniky do areálu, na místo měli dorazit jen jistí „běloruští specialisté“.

Ukrajinská zpravodajská služba dále informovala, že se Rusové snaží vytvořit falešné důkazy, podle kterých by pak vina za havárii padla na Ukrajince. Na letišti v Hostomelu se měla objevit auta s chladicími zařízeními, která sbírala mrtvé ukrajinské vojáky. Jejich těla pak podle tajné služby plánují Rusové narafičit tak, aby budila dojem, že patří ruským vojákům, kteří čelili ukrajinskému útoku na elektrárnu.

Rozvědka Kyjeva se proto domnívá, že může Putin přistoupit k „jadernému vydírání“ světa ve chvíli, kdy pochopí, že ve válce ztrácí. Atribut jaderné hrozby využívá Rusko od samotného začátku války. Putin nejprve nařídil uvést jaderné zbraně do stavu nejvyšší pohotovosti a poté jeho vojáci na Ukrajině začali ostřelovat jadernou elektrárnu v Energodaru (Záporožská oblast). Agrese šokovala celý svět.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj vyjádřila znepokojení

Černobylská jaderná elektrárna je v současné době odpojena od monitorovacích systémů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), píše ukrajinská agentura Unian. Kyjev ve středu oznámil, že odstavená elektrárna je bez pravidelné dodávky elektrického proudu, který nyní zajišťují jen dva záložní generátory. Moskva ve čtvrtek uvedla, že Bělorusko dodávky elektřiny do Černobylu obnovilo, což ale Kyjev zpochybňuje.

„Na místě pokračují pokusy o obnovení vnější dodávky proudu,“ uvedl v pátek ukrajinský regulační úřad. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi dříve upozornil, že jeho organizace nemá obnovení dodávek proudu potvrzeno. Předtím nicméně MAAE uvedla, že přerušení dodávek elektřiny nepředstavuje kritický bezpečnostní problém.

Situace okolo odstavené elektrárny velmi znepokojuje i Evropskou banku pro obnovu a rozvoj, která v prohlášení uvedla, že v Černobylu musí být zaručeny nepřerušené dodávky proudu a inspekce ukrajinských regulačních úřadů a MAAE. Upozornila také, že chod odstaveného zařízení zajišťuje už dva týdny stejná směna zaměstnanců.

Tagy: