Zima telefonům nesvědčí. Podívejte se, na co si dát pozor a jak váš smartphone chránit

Blížící se zima a teploty pod bodem mrazu mohou znamenat problém i pro mobilní telefony. Ty se totiž při nízkých teplotách rychleji vybíjejí. Podívejte se, jak s telefonem v tomto ročním období co nejlépe zacházet a čeho se vyvarovat.

V zimě mohou být smartphony vystaveny podmínkám, které mohou ovlivnit jejich výkon a odolnost. Vhodné je proto dodržovat několik pravidel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mobily ničí mladým lidem duševní zdraví. Omezte je jako tabák, vyzývá expertka z WHO

Teplotní šok

Velmi nízké teploty venku a naopak přetopené interiéry budov. I to může být pro telefony problém. Náhlá změna teploty může vyvolat i zkrat. „Pokud z mrazu přijdete rovnou do tepla, může dojít ke kondenzaci – uvnitř telefonu se může srážet voda,“ upozorňuje operátor O2. Rizikem pak může být připojení telefonu do nabíječky.

Vlhkost a sníh

Poškodit telefon může také vlhkost, například při sněžení. Při používání telefonu ve sněhu je tak vhodné mít telefon ve vodotěsném obalu, který jej ochrání.

Vliv teplot na baterii

Elektrický proud, který baterie generuje, vzniká spojením kladného a záporného pólu, což spustí chemickou reakci, při níž vznikají elektrony, které vytvářejí proud. Při nízkých teplotách však chemické reakce probíhají pomaleji, a proto baterie v chladu produkuje méně proudu než za tepla. Když se baterie vybije, rychle dosáhne bodu, kdy již nedokáže dodávat dostatek proudu a přestane fungovat. Jakmile se ale zahřeje, většinou začne znovu normálně fungovat, uvádí web testbirds.com.

Větší riziko poškození při pádu

Pád telefonu v mrazivých měsících je pro obrazovku ještě nebezpečnější než obvykle, protože je pravděpodobnější, že se rozbije. Chlad totiž způsobuje větší tuhost panelu displeje.

Nabíjení při teplotách pod bodem mrazu

K trvalému poškození baterie může dojít, pokud se pokusíte telefon nabíjet při teplotách pod bodem mrazu. Nabíjení lithium-iontových baterií při teplotách pod bodem mrazu totiž způsobuje hromadění lithia na anodě baterie, známé jako lithiové pokovení. Hromadění lithiového povlaku může trvale snížit kapacitu baterie. Z tohoto důvodu není vhodné nabíjet telefon v prostředí, které je chladnější než 0 °C, píše web batteriesplus.com.

Kde telefon nosit a jak o něj pečovat?

Nejjednodušším řešením je samozřejmě omezit používání smartphonu v chladu.

Při nízkých teplotách není vhodné telefon nosit v kabelce, batohu, v kapse u kalhot nebo dokonce jen tak na šňůrce přes kabát. Ideálním místem je například vnitřní kapsa bundy.

Používání sluchátek se zabudovaným mikrofonem umožní poslouchat hudbu a přijímat telefonní hovory, aniž byste museli zařízení vystavovat chladu, a používání hlasových asistentů, jako je Siri, může poskytnout řadu dalších funkcí.

Nenechávejte svůj smartphone delší dobu v chladném vozidle, zejména přes noc, protože to může způsobit trvalé vnitřní i vnější poškození.

Dobré je také použít pouzdro odolné proti povětrnostním vlivům.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ČEZ a Rolls-Royce budou spolupracovat na vývoji modulárních jaderných reaktorů, potvrdil Fiala

Tagy: