OBRAZEM: Peklo jménem Bachmut. Ukrajinci mají v brutálních bojích mnoho raněných

Válka na Ukrajině se táhne již téměř deset měsíců a konec není v dohlednu. Nyní na frontě nastala skoro až patová situace. Zraky Ukrajinců, Rusů a mnohých západních států se aktuálně upínají k městu Bachmut. Právě zde totiž aktuálně probíhají mimořádně brutální boje. Zahraniční zpravodajské služby uvádí, že nejen Rusové, ale i Ukrajinci, zde mají značné ztráty. Drastické snímky z polní nemocnice ukazují, jak jsou na tom mnozí ukrajinští ranění.

Bachmut, městečko na Donbase mezi separatistickými centry Doněck a Luhansk, se právě teď stal středobodem války na Ukrajině. Zde totiž probíhají ty nejtěžší a nepochybně nejbrutálnější boje. Kyjev ani Moskva navíc nechtějí z místa ustoupit.

Aktuálně zde ani jedna strana nemá příliš významné územní zisky. Ukrajinci i Rusové se na svých pozicích doslova zakopali. Jde tak de facto o zákopovou válku, což připomíná boje z 1. světové války.

Ukazuje se navíc, že nejen Rusové, ale i Ukrajinci, zde mají podstatné ztráty. Přibývají mrtví a ranění, lékaři a zdravotníci v polních nemocnicích mají o práci opravdu postaráno.

Důkazem budiž fotografie turecké agentury Anadolu Agency Metina Aktase, který pořídil mimořádně drsné snímky z jedné z těchto nemocnic. Vytahování kulek a střepů z končetin či těla, obvazování ošklivých ran na obličeji a samozřejmě operace, které můžou rozhodnout o životě člověka. To je denní chleba lékařů, kteří se starají o vojáky na frontě.

Snad nejdrsnější fotografii Aktas pořídil, když vyfotil zřejmě jednoho z ukrajinských velitelů, který měl ošklivě poraněný obličej. Téměř celou hlavu mu kryl zakrvácený obvaz, vidět mu byla pouze část tváře a ústa. Sám i kvůli zranění nemohl nic vidět. Na dalším snímku se o něj už starají zdravotníci. Když má sundaný obvaz, je vidět, že poranění utrpěl nos a část čela. Je otázkou, jak na tom byly jeho oči. Možné je, že do nich schytal zásah střepinami.

Rusové nasadili vagnerovce

Samotný Bachmut se Rusové pokouší dobýt už po několik měsíců, ale proti Ukrajincům se jim nedaří. Místní oblast je v podstatě rozbombardovaná, vojáci přežívají v zákopech plných bahna a vody.

Americký Institut pro studium války (ISW) uvádí, že Rusové na místě mají zejména žoldáky z řad Vagnerovy skupiny, kterou ovládá blízký člověk prezidenta Vladimira Putina – Jevgenij Prigožin. Ten do své organizace neváhá verbovat i vězně, kteří za sebou mají ty nejvážnější zločiny. V řadách vagnerovců tak bojují i usvědčení vrazi, sexuální násilníci či minimálně jeden odsouzený kanibal.

Kromě toho ruské síly tvoří i vojáci s kontrakty, ale také mnozí rekruti naverbování v rámci nedávné mobilizace, kterou Putin vyhlásil pro ruské muže s vojenskou zkušeností či v aktivní záloze. Mnozí verbíři, zejména v asijské části Ruska, však brali de facto každého muže, na kterého na ulicích narazili.

Tagy:
válka zranění Vladimir Putin Moskva Rusko Donbas Kyjev Doněck Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Luhansk První světová válka ruská invaze na Ukrajinu