Populární sociální síť dostala obří pokutu. Úřad ji potrestal za praktiky s cílenou reklamou

Sociální síť LinkedIn dostala od irských úřadů obří pokutu. (Ilustrační foto)

Sociální síť LinkedIn dostala obří pokutu

Irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC) vyměřil sociální síti LinkedIn pokutu 310 milionů eur (zhruba 7,8 miliardy korun) kvůli jejím praktikám při využívání osobních údajů k cílené reklamě. Úřad o tom ve čtvrtek informoval v tiskové zprávě. LinkedIn je součástí americké softwarové společnosti Microsoft.

DPC je v Evropské unii klíčovým regulátorem v oblasti osobních údajů pro většinu velkých amerických internetových společností. Tyto podniky často mají svá evropská ústředí právě v Irsku.

ČTĚTE DÁLE: Měnový fond mírně zlepšil výhled české ekonomiky. Podstatněji růst by měla až příští rok

Úřad má výhrady mimo jiné vůči způsobu, jakým LinkedIn získává souhlas se zpracováváním osobních údajů. „Zpracovávání osobních údajů bez řádného právního základu je jasným a závažným porušením základního práva dotčených osob na ochranu údajů,“ uvedl Graham Doyle, který je členem vedení DPC.

Společnost LinkedIn vyjádřila přesvědčení, že její aktivity jsou v souladu s evropskými pravidly o ochraně osobních údajů GDPR. Dodala nicméně, že pracuje na úpravě svých praktik v oblasti reklamy, aby vyhověla požadavkům DPC.

Společnost Microsoft už v loňském roce uvedla, že v souvislosti s možnou pokutou od irského úřadu počítá s mimořádnými náklady kolem 425 milionů dolarů (zhruba deset miliard korun), uvedla agentura Reuters.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAL: Vláda hledá způsoby, jak osekat dotace do obnovitelných zdrojů. Hazard, varují solárníci

Tagy:
reklama pokuta soud sociální síť LinkedIn soudní proces soudnictví sociální média umění, kultura, zábava a média produkty a služby ekonomika, obchod a finance rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost hromadné sdělovací prostředky