Obyvatelé Mariupolu odklízejí trosky a smiřují se s ruskou nadvládou

Trosky oceláren Azovstal po obsazení ruskými jednotkami

CNN Prima NEWS - živé vysílání

I když Rusové na začátku července oslavili dobytí Luhanské oblasti, zdá se, že toto území stále nemají stoprocentně pod kontrolou. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v reakci na to nařídil zesílení útoků proti ukrajinské armádě. Ukrajinci hlásí další úspěchy na jižní frontě. Obyvatelé Mariupolu se pomalu smiřují s tím, že region zůstane pod ruskou správou.

Ukrajinská obávaná jednotka Kraken zaútočila na ruské pozice v obci Bilohorivka v Luhanské oblasti. Záběry z tvrdých bojů v této vesnici se objevily na sociálních sítích. Útokem na vesnici dal prapor Rusům jasně najevo, že luhanské území stále nemají plně pod kontrolou.

Obyvatelé Mariupolu se pomalu smiřují s tím, že region zůstane pod ruskou správou. Napsal o tom nezávislý běloruský portál Zerkalo, který se zeptal na podmínky ve městě místních.

Lidé se již ze sklepů vrátili do svých rozbořených domovů. Některé budovy jen zázrakem přežily ruské bombardování. Mnozí Ukrajinci stále doma nemají vodu, vařit musejí na ohništích venku před domem a informací o okolním světě se k nim dostává pomálu. Někteří obyvatelé si stále neumí představit, že se po prožitých hrůzách letošního jara vrátí k normálnímu životu.

„Ozbrojené síly Ukrajiny na východní frontě zničily devět ruských tanků, sedm obrněných vozidel a přibližně 70 útočníků. Dále sestřelily dvě letadla okupantů ve směru na Záporoží,“ informovala agentura Ukrinform. Rusko podle šéfa ukrajinské státní společnosti Energoatom využívá Záporožskou jadernou elektrárnu jako základnu pro odpalování raket.

Tagy: