Ochraňte před parazity účinně mazlíčky a tím i sebe

S příchodem teplého počasí je potřeba opět zajistit, aby se čtyřnohým miláčkům vyhnuli vnější parazité, především blechy a klíšťata. Ti se mohou ze zvířat přenést na člověka a můžou být i infikovaní původci vážných onemocnění. Jak se před nimi účinně bránit?

Nepříjemné blechy

Jedním z parazitů, kteří můžou napadnout vaše zvířecí miláčky, jsou blechy. Najdeme je hlavně u savců (95 %) a ptáků, u kterých žijí na kůži. Vyhledávají hlavně ty, co si vytvářejí nory a hnízda, protože larvy se vyvíjejí v jejich blízkosti a živí se organickými zbytky.

Blecha je celoroční parazit. Její vývoj trvá jen 3 týdny – je třeba se vyhnout přemnožení, protože může dojít k zamoření celé domácnosti. Jen 5 % blech v domácnosti jsou dospělci na zvířatech. Kromě nepříjemných svědivých kousnutí je riziko v přenosu chorob. Blecha je mezihostitelem tasemnice psí. Tou se může pozřením infikované blechy nakazit i člověk. Riziko je vyšší zejména u malých dětí. Proto je nutné se bránit odčervením i před vnitřními parazity.

Klíšťata

Dalším notoricky známým parazitem je klíště. Saje krev nejenom na savcích, ale také na ptácích nebo dokonce plazech. Je pro ně typický tříhostitelský cyklus – vystřídají tedy během vývoje tři hostitele. Vývojový cyklus trvá 1–⁠4 roky, závisí na podmínkách. Kvůli teplejšímu počasí se může objevovat i mimo hlavní sezónu. Ta je od března do října. Stejně jako blecha je u klíštěte rizikem zejména přenos nemocí. Může to být lymeská borelióza, babézióza, ehrlichióza nebo anaplazmóza. Jedno klíště může být infikované i více než jednou chorobou. Všechny z nich můžou mít vážný průběh a jejich léčba je během na dlouhou trať. Proti lymeské borelióze se dá očkovat, ale neuchrání proti ostatním nemocem. Jedním z antiparazitik jsou pipety k aplikaci na kůži.

Před klíšťaty a blechami ochrání vaše chlupaté miláčky antiparazitika. Existují různé druhy:

  • Podle účinné látky – každá má svoje specifika, může to být permethrin (pozor, pro kočky toxický!), fipronil, imidacloprid, propoxur, geraniol, ivermektin a další, případně jejich kombinace.
  • Podle formy užití – antiparazitika můžete používat v různých formách. Mohou to být pipety (spot-ony), obojky, tablety nebo různé šampony, pěny a spreje.
  • Podle principu působení – každá účinná látka působí na parazity jinak. Některé působí repelentně, některé je usmrcují, některé umí obojí – klíště při kontaktu zvíře opouští a hyne. Další zase zabraňují množení.

Antiparazitární obojky

Dobrou volbou v boji proti parazitům jsou obojky. Ty kvalitní totiž vydrží až 8 měsíců a pokryjí vám tak celou sezónu aktivity klíšťat a velkou část roku působí i proti blechám. Z obojku se účinná látka uvolňuje do lipidové vrstvy kůže a udržuje se v srsti, kde potom působí. Z tohoto důvodu je potřeba obojek nasadit opravdu pečlivě. Tak, aby byl celou dobu v kontaktu s kůží. Pod správně utažený obojek by se vám měly vejít dva prsty.

Jsou finančně výhodné vzhledem k době jejich působení, nemusíte je sundávat při koupání. Zbavíte se starosti neustále myslet na to, kdy aplikovat další pipetu, tabletu nebo jinou formu antiparazitik. A můžete ho použít pro psy i kočky.

Tagy: