Zmatky kolem očkování lékařů: Blatný popřel, že by vakcínu měli dostat jen někteří

Očkování proti koronaviru

Ministr zdravotnictví o pokynu neočkovat

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v Praze svým zaměstnancům v interním dokumentu, který má redakce CNN Prima NEWS k dispozici, sdělila, že proti nemoci COVID-19 nebude očkovat všechny, ale jen ty nejohroženější. Odvolává se přitom na pokyn ministerstva zdravotnictví. Jeho šéf Jan Blatný (za ANO) ovšem tvrdí, že žádné takové nařízení nevydal.

Očkováni mohou být pouze ti zdravotníci, kteří se podílejí na péči o covid pozitivní pacienty, všem ostatním zaměstnancům rušíme rezervované termíny. Tak to napsala svým lékařům Ústřední vojenská nemocnice s odvoláním na pokyn ministra zdravotnictví Blatného.

„ÚVN se při vakcinaci proti nemoci COVID-19 řídí aktuálně platnými pokyny ministerstva zdravotnictví,“ napsala ve vyjádření mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Po pátečním večerním vysílání reagovala na informaci i mluvčí Blatného Barbora Peterová. „To není pravda, pan ministr žádný takový pokyn nevydal,“ napsala.

Stejnou reakci zopakoval ministr zdravotnictví Jan Blatný i v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS. „Já jsem žádný takový pokyn nevydal. V současné době probíhá připomínkové řízení metodického pokynu. Je složité oddělit zdravotníky, kteří byli nebo nebyl ve styku s covidovými pacienty,“ sdělil Blatný.

Přesto slibuje, že očkování bude pro „všechny“. „V současné době je zdravotníků, kteří přijdou do styku s covid pozitivními a seniorů necelých 700 tisíc. Je naším cílem, aby v průběhu ledna a února byly tyto skupiny naočkovány,“ doplnil.

Podle mluvčí Peterové ministr jen připomínkuje metodický pokyn k očkování. Televize CNN Prima NEWS proto kontaktovala další fakultní nemocnice. „Už někdy z úterka na středu se změnila strategie očkování. Dříve v takzvané 1A skupině byl mnohem větší počet lidí, kteří patřili do takzvané kritické infrastruktury,“ sdělila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

V metodickém pokynu z úterý se skutečně píše, že kromě seniorů nad 80 let a domovů seniorů, se mají očkovat jen ti, kteří poskytují péči covid pacientům. „Měli jsme naplánovanou jinou očkovací strategii, nicméně jsme ji pozměnili naprosto flexibilně. Zaměřili jsme se na očkování seniorů, protože naši zdravotníci jsou převážně už naočkovaní z prosincové vakcíny,“ pokračovala Plachá.

Nový postup očkování postrádá podle nemocnic logiku

Podobně jsou na tom i Všeobecná nebo Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Sedmého ledna přišla očkovací strategie, kde byly jednotlivé skupiny stratifikovány podle 1A, 1B, čili na základě zřejmě tohoto obecného předpisu vydala vojenská nemocnice jejich interní pokyn,“ uvedl ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Ústřední vojenskou nemocnici televize CNN Prima NEWS znovu kontaktovala v sobotu. Reportéři se ptali, kterým zaměstnancům konkrétně ruší očkovací termíny. Dokument štáb přitom obdržel od lékaře. Na dotaz však mluvčí nemocnice neodpověděla.

Podle ostatních nemocnic by podobný postup postrádal logiku. „Udělat ostrou hranici mezi tím, kdo se setká, nebo nesetká s covid pozitivním, je velmi složité a my svoji strategii neměníme,“ uvedl náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka. K situaci se vyjádřila i mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková: „Můžeme z toho vyloučit zaměstnance. To znamená úředníky, sekretářky nebo údržbáře, což jsme samozřejmě udělali.“

Tagy: