Úmorná vedra doprovodí hrozba vzniku požárů. Výstraha platí pro polovinu krajů v Česku

Vedro - ilustrační

Riziko požárů v přírodě

Kvůli teplému a suchému počasí meteorologové ve čtvrtek vydali výstrahu před nebezpečím požárů. Platí zejména pro západní polovinu Česka, a to od pátečního poledne do pondělního večera. Rozšiřovat se však bude na další území.

Příliv teplého vzduchu do Česka bude zesilovat od jihu. „Od pátku bude v západní polovině území vzrůstat riziko vzniku požárů. Kvůli pokračujícímu teplému počasí se v následujících dnech riziko požárů bude rozšiřovat i do dalších oblastí,“ řekl Tomáš Mejstřík z ČHMÚ. Aktuálně přitom výstraha platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svět zažil největší vedro v historii. Teploty trhaly rekordy na mnoha místech planety

„V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ píše na svém webu ČHMÚ. Meteorologové zároveň doporučují nerozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem a nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Rovněž je dle nich potřeba se řídit místními vyhláškami a zákazy, které mohou být k suchu a nebezpečí požárů vydány, a dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Oba víkendové dny by měly být beze srážek, s jasnou až polojasnou oblohou. Teploty mají v sobotu šplhat až k 31 stupňům Celsia, v neděli ještě o dva stupně výš.

Pondělní teplotní maxima mohou podle předpovědi růst až k 35 stupňům Celsia. Nebe zůstane jasné až polojasné, místy mohou přijít přeháňky nebo bouřky, na východě ale jen ojediněle.

Tagy: