Od zahřívaného tabáku se odchází těžko, uvedla odbornice. Znepokojila srovnáním s cigaretami

Vedoucí centra léčby závislosti na tabáku 1. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice Eva Králíková

360° 23.10.2023

Zákaz prodeje zahřívaného tabáku k hromadnému návratu ke klasickým cigaretám zřejmě nepovede. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedla vedoucí centra léčby závislosti na tabáku 1. Lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice Eva Králíková.

Při vstupu zahřívaného tabáku na trh výrobci argumentovali studiemi, že je bezpečnější alternativou kouření. Podle odbornice Evy Králíkové to ale není pravda. „Studie se netýkaly zahřívaného tabáku. To menší riziko se týká elektronických cigaret čili výrobků bez tabáku, kde je jenom ta tekutina,“ vysvětlovala ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku končí zahřívaný tabák s příchutěmi. Kuřáci si pro něj zřejmě budou jezdit do Polska

Králíková připomněla, že z tisíců látek, které jsou obsaženy v tabákovém kouři, je zhruba stovka velmi toxická. „A když se měřilo, kolik vdechuje konzument zahřívaného tabáku v porovnání s kouřením cigaret, tak z té stovky látek je v tom, co vdechuje, méně než polovina. Ta druhá polovina je ale zase mnohem toxičtější než v cigaretovém kouři,“ uvedla.

Mnozí lidé pak mají často dojem, že zahřívaný tabák mohou kouřit i v místnosti a nikomu tím neublíží. „Rozhodně bych neřekla, že nikoho neohrožují, ale je to menší riziko pro okolí, než když kouříte cigaretu,“ řekla Králíková a dodala, že zahřívaný tabák nehoří, nicméně teplota se k teplotě hoření velmi blíží. „Jediná věc, která je zdravá, je čistý vzduch,“ pronesla Králíková.

Domnívá se, že zákaz prodeje zahřívaného tabáku k hromadnému návratu ke klasickým cigaretám zřejmě nepovede. „Od zahřívaného tabáku se totiž odchází velmi špatně,“ dodala.

Tagy:
kouření tabák odbornice 360° Eva Králíková zahřívaný tabák