V Česku končí zahřívaný tabák s příchutěmi. Kuřáci si pro něj zřejmě budou jezdit do Polska

Ilustrační foto

Konec zahřívaných tabákových výrobků

V Česku v pondělí začíná platit zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi a aromaty, jak vyžaduje směrnice EU. Podle tabákových firem jsou tabákové produkty s příchutěmi mezi uživateli populární a zkušenost se zákazem z USA ukázala, že část lidí přešla zpět ke klasickým cigaretám. Někteří výrobci reagují tím, že přicházejí s novými produkty, které neobsahují tabák. Upozorňují také na to, že zákaz nezačne platit ve všech zemích EU ve stejnou dobu, zákazníci si tudíž budou pořizovat ochucený zahřívaný tabák v zahraničí.

Zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi měly členské státy EU zapracovat do svých právních řádů s účinností od pondělí, přičemž směrnice neumožňuje po tomto termínu žádné přechodné období pro doprodej zásob. Už dříve stát zakázal prodávat klasické cigarety s příchutěmi a ochucený tabák k ručnímu balení.

ČTĚTE TAKÉ: Další problém Grety se zákonem. Aktivistka blokovala hotel, skončila v policejním antonu

Jedním z hlavních důvodů zákazu je stoupající popularita těchto produktů, která souvisí s tím, že část lidí je nepovažuje za škodlivé. Zahřívaný tabák navíc oslovuje i mladé nekuřáky. Podle plicních lékařů ale aerosol zahřívaného tabáku má velmi podobné složení toxických látek jako cigaretový kouř. Obsahuje i prokazatelně karcinogenní, tedy rakovinotvorné látky.

Mluvčí tabákové společnosti JT International Jiří Sochor ČTK řekl, že příchutě preferuje mírně nadpoloviční skupina uživatelů. Zkušenost se zákazem z USA podle něj ukázala, že část lidí přešla zpět ke klasickým cigaretám. Firma JT International v Česku distribuuje cigarety i zařízení na zahřívaný tabák a elektronické cigarety.

Marketingový manažer tabákové společnosti Imperial Brands Adam Palovič uvedl, že podle průzkumu společnosti zařízení na zahřívaný tabák výlučně nebo kombinovaně využívá přibližně pětina dospělých kuřáků.

Tabákové firmy představují nové produkty

Firmy na zákaz reagují tím, že přicházejí s novými produkty. Imperial Brands na český trh uvádí novou elektronickou cigaretu. Podobně reaguje British American Tobacco, která na trh uvádí zahřívaný nikotinový výrobek, jenž neobsahuje tabák. „Je vyroben z rooibosu a dospělým uživatelům zachovává možnost si vybrat ze široké škály intenzivních chutí, které jsou pro ně často důvodem, proč se cestou alternativ vydávají,“ uvedl regionální ředitel společnosti pro ČR a SR Štěpán Michlíček. Firma také uvedla, že omezení ze strany Evropské komise vyvolalo odpor některých tabákových firem a zákazem se bude zabývat soudní dvůr EU kvůli stížnosti společností z Irska.

Nové náplně bez tabáku například s příchutí borůvek uvedla do prodeje také firma Philip Morris. V září oznámila, že v prvním pololetí v ČR a na Slovensku bylo zhruba 680 tisíc uživatelů jejího zařízení na zahřívaný tabák.

Na to, že velké tabákové firmy reagují na zákaz v EU novými produkty, jako je právě příchuť čaje rooibos, upozornila tento týden agentura Reuters. Experti varují, že bezpečnost těchto nových produktů je nejasná, uvedla.

Výpadek příjmu státního rozpočtu

Sochor z JT International upozornil na to, že zákaz nezačne platit ve všech okolních zemích ve stejnou dobu. Stejně jako ČR ho zavedlo pouze Německo. Protože Polsko zavede zákaz později, dá se očekávat, že si pro zahřívaný tabák s příchutěmi budou lidé jezdit tam. „Už nyní také zhruba deset procent zahřívaného tabáku spotřebovaného v Česku spotřebitelé koupili v Polsku. Je to podobné procento jako u cigaret,“ poznamenal. Sochor. Poukázal rovněž na to, že ze zahřívaného tabáku s příchutí se na spotřební dani v Česku vybere zhruba 2,9 miliardy korun ročně, spolu s tabákem bez příchutě je to podle odhadů zhruba 5,4 miliardy korun.

Na výpadek příjmu státního rozpočtu upozornil také analytik XTB Štěpán Hájek. Do konce roku bude představovat výpadek příjmu rozpočtu ze spotřební daně a na dani z příjmu tabákových firem řádově nižší stamiliony korun. „Příští rok by státu na základě volně dostupných dat prodejů tabákových společností, jako jsou například Philip Morris nebo British American Tobacco, mohlo chybět kolem dvou až pěti miliard korun,“ doplnil.

Poznamenal ale, že poptávku po tabákových výrobcích zásadně neovlivňuje ekonomický cyklus ani politické zásahy, které vedou ke zdražování. Lze podle něj očekávat, že stávající uživatelé si najdou na trhu alternativu k příchutím. Připomněl, že v ČR se plánuje již od příštího roku vyšší zdanění zahřívaného tabáku a diskutuje se i o růstu daně u elektronických cigaret. „O příjmy státu z prodeje tabákových výrobků bych se tedy v dlouhodobém horizontu příliš neobával,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Válkův zákon o lécích je nepřipravený zmetek, říká Farhan. Zdržuje mě i Babiš, opáčil ministr

Tagy: