Odbojář Morávek překonává bondovky, říká střelecký expert Černý. Ukázal, jak nosil zbraně

Odbojář Morávek překonává bondovky, řekl bývalý policista Černý. Ukázal, jak nosil zásobníky.

Badatelé našli na pražském Starém Městě střelu, kterou gestapo vypálilo přesně před 82 lety na legendárního odbojáře Václava Morávka. Uvízla v zárubni dveří bytu v Karlově ulici, odkud se Morávek dokázal prostřílet přes přesilu nacistické tajné policie. Nález ve středu v Kriminalistickém ústavu představili badatelé Pavel Černý, Jaroslav Čvančara a Jiří Košař. Černý ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS uvedl, že Morávek měl u sebe obvykle velké množství zásobníků a ukázal, jak je nosil.

Štábní kapitán Václav Morávek byl jednou z nejvýraznějších osobností českého protinacistického odboje. V ilegalitě působil od jara 1940, a to jako člen skupiny „Tří králů“. Proslul svými útěky i provokacemi nacistů a také jako excelentní střelec. Pod upravenými oděvy a v bederních pouzdrech, které mu na míru ušil jeho krejčí, nosil dvě pistole a množství zásobníků se střelivem. Bývalý policista Pavel Černý ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS ukázal, jak Morávek zásobníky nosil. „Byl to člověk, který skutečně nenechal nic náhodě. Bylo mu jasné, že čelit gestapácké přesile může jediným způsobem, a to přečíslením, tedy střelbou dvěma pistolemi a neomezeným počtem nábojů, což gestapo nemělo,“ popsal Černý a Morávka přirovnal k českému Jamesi Bondovi. „Jeho příběhy divokostí překonávají i bondovky, které sledujeme v televizi. Kdyby Ian Fleming znal Morávka, napsal by to podle něj,“ prohlásil Černý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrývala válečné zajatce a ničila nacistům vlaky. Zemřela „Lidla“, nejstarší česká odbojářka

Nejslavnější Morávkova přestřelka se uskutečnila 20. prosince 1941 v podkrovním bytě v Karlově ulici 25, kde bydlel jako podnájemník u invalidních manželů. Ráno tam zamířila osmičlenná skupina příslušníků gestapa. Morávek ležel na posteli, ale dokázal rychle zareagovat, zranit tři protivníky a přes balkon, pavlač a střechy utéct na ulici, kde ještě zahájil palbu do gestapáků hlídkujících před domem. Ze svých dvou pistolí tehdy vystřílel přes dvě stovky ran, gestapo nejméně 60 ran. „Morávek uměl chladně uvažovat, vždy měl připravenou únikovou cestu. Měl štěstí, že nespadl z namrzlé střechy, byla jinovatka,“ popsal útěk Černý. Podle něj mohou být zprávy o 200 nábojích přemrštěné. „Gestapo se tenkrát chtělo trošku vyvinit z obrovského neúspěchu. Jsou to lehké počty, musel by každou zbraň během přestřelky dvanáctkrát přebít, tedy čtyřiadvacetkrát celkově, což by bylo velmi obtížné, zvlášť když neměl prst na levé ruce,“ sdělil Černý.

Při pátrání po pozůstatcích přestřelky oslovili badatelé s žádostí o pomoc Kriminalistický ústav. Jeho balistici pak v bytě ve spolupráci s policejními pyrotechniky a s jejich pulzním rentgenem vytipovali místa, kde by se mohly nacházet projektily. Prostor totiž sice od druhé světové války prošel rozsáhlou rekonstrukcí, borové zárubně ale zůstaly původní. Vězela v nich neporušená střela ráže 7,65 mm. Podle badatelů je paradoxní, že obě strany přestřelky používaly náboje od stejného výrobce –⁠ vlašimského Sellier & Bellot. „Ta technika byla tak nová, že možná dva až tři roky zpátky bychom takovou věc neodhalili,“ popsal Černý.

Ve zpravodajsko-diverzní skupině Tří králů působili vedle nejmladšího Morávka ještě Josef Balabán a Josef Mašín. Skupina shromažďovala informace o životě v protektorátu, které posílala do Londýna. Rozšiřovala také ilegální tiskoviny. Morávek přežil z trojice nejdéle: padl při přestřelce s gestapem, která se odehrála v březnu 1942 poblíž dnešní zastávky Prašný most.

Tagy:
James Bond nacismus Josef Mašín Václav Morávek Josef Balabán Pavel Černý oděv Druhá světová válka Sellier & Bellot Ian Fleming