Protesty proti opatřením v Plzni: Odpůrci zaplnili půlku náměstí, demonstrovali i lékaři

Demonstrace uskupení Otevřeme Česko Chcípl PES

Lidé o víkendu opět demonstrovali proti covidovým restrikcím

Odpůrci opatření proti šíření covidu a povinného očkování vybraných profesí a lidí nad 60 let v neděli odpoledne zaplnili téměř polovinu plzeňského náměstí Republiky. Akce s názvem „Devět kroků ke svobodě. Probudíme Plzeň?“ začala před 14:00. Policie dosud nezaznamenala narušení veřejného pořádku. Akci pořádala iniciativa Chcípl PES, která organizuje demonstrace po celém Česku.

Kolem náměstí jezdilo zprvu několik aut za doprovodu české i slovenské hymny a klaksonů, vyzdobené byly českými i slovenskými vlajkami. Uprostřed náměstí byla umístěná tribuna, kde vystoupilo několik řečníků. Mezi nimi byli politici, vojáci, zdravotní sestry i lékaři, hasiči, studenti či ředitel školy.

Vymezovali se proti povinnému očkování vybraných profesí a očkování dětí. Někteří vystupující vybízeli k občanské neposlušnosti a k nedodržování protiepidemických opatření. Účastníci akce měli transparenty s hesly „Společně proti strachu“ nebo „Nenecháme se očkovat“. Na celou akci dohlíželi policisté.

Policisté nemuseli zasahovat

Policisté zatím podle krajské policejní mluvčí Dagmar Jirouškové nezaznamenali žádné excesy či agresivní jednání v souvislosti se shromážděním. „K dispozici máme dostatečný počet sil a prostředků k zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti silničního provozu, či eliminaci rizik spojených s vyšší koncentrací osob. Na místě jsou i členové antikonfliktního týmu,“ sdělila Jiroušková.

Iniciativa Chcípl PES organizovala několik demonstrací již minulý víkend. V Praze vyšlo demonstrovat proti povinné vakcinaci zhruba 3 500 lidí, v Brně prošel centrem průvod asi dvou tisíc protestujících. V Ústí nad Labem, Olomouci, Karlových Varech a Českých Budějovicích byla účast na akcích svolaných iniciativou Chcípl PES nižší.

Další akce je plánovaná na 18. ledna a uskuteční se v Praze. Protest je s názvem Babiše za mříže, neboť Sněmovna by měla jednat o vydání expremiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání.

Tagy: