Občasný déšť vystřídají parné teploty až 27 °C. Během týdne se opět vrátí úmorné tropy

Počasí

Počasí 8.8.2022 6:08

Začátek týdne bude v Česku jasný až polojasný, ojediněle se mohou z rána objevit přeháňky. Teploty vystoupají až k 27 °C, koncem týdne se však vrátí tropické třicítky. Nadále je v platnosti výstraha před požáry. Kde platí?

pondělí bude jasno až polojasno. Na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku oblačno až zataženo, objevit se může i déšť. K večeru by však mělo oblačnosti ubývat. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C, na severovýchodě mezi 21 až 24 °C. Vát bude slabý vítr o síle 2 až 6 m/s.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nadále varují před vznikem požárů, a to v několika krajích. Konkrétně výstraha platí pro části Karlovarského, Libereckého, Jihomoravského a Zlínského kraje. Dále varování platí pro celý Ústecký kraj. „Nerozdělávejte oheň v přírodě a zejména v lesích. Nevypalujte trávu, neodhazujte cigaretové nedopalky na zem a nepoužívejte přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,“ radí experti.

Kvůli suchu a teplu meteorologové v pondělí dopoledne rozšířili výstrahu před požáry. Do odvolání platí pro celou Prahu a části Středočeského, Plzeňského, Karlovarského, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje.

V noci na úterý bude jasno až polojasno. Teploty klesnou po tropických dnech poměrně nízko, a to k 12 až 8 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr o síle 1 až 4 m/s.

Během dne bude opět jasno až polojasno, přechodně může být i oblačno. Nejvyšší teploty budou totožné s pondělím – 23 až 27 °C, na severovýchodě 21 až 24 °C. Vát bude slabý, během dne přechodně mírný severovýchodní vítr, o síle 3 až 7 m/s.

Teploty však budou každým dnem blíže k víkendu růst. Ve středu dosáhnou až 28 °C, ve čtvrtek vystoupají takřka k tropické třicítce – bude až 29 °C. Zároveň se však ojediněle mohou objevit přeháňky. Vedra se do Česka vrátí v plné síle v pátek, kdy teploměry naměří až 30 °C. Víkend by měl být ještě tropičtější – teploty vystoupají až k 32 °C.

Tagy: