Omezme dětem energetické nápoje, říká poslanec Flek a navrhuje speciální „cukrovou daň“

Energetický nápoj (Ilustrační foto)

360° 16.11.2023

Energetické nápoje by se měly regulovat do 15 let věku, protože jde o důležitou fázi dospívání, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Jakub Flek (STAN). Zvážit by se podle něj mělo zavedení vyšší daně na nápoje s vysokým obsahem cukru. S výkonnou ředitelkou Svazu výrobců nealkoholických nápojů Veronikou Jakubcovou se shodl, že nutná je osvětová kampaň. Podle Jakubcové by měla cílit zejména na rodiče.

Energetické nápoje by měly být regulované do 15 let života, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Jakub Flek (STAN). „Fáze dospívání je nejdůležitější a děti by neměly být nalévány kofeinem a cukrem,“ sdělil Flek.

K TÉMATU: Energetické nápoje útočí na fyzické zdraví i psychiku, varují experti. Žádají omezení prodeje

Podle něj by se mohlo zavést vyšší zdanění nadměrně slazených nápojů. „Funguje to v Polsku, je to zhruba rok stará záležitost. Sugar tax je uvalena na nápoje, které mají větší množství cukru s tím, že tyto peníze jsou alokované do fondu a používají se na náklady léčby obezity,“ řekl Flek.

S výkonnou ředitelkou Svazu výrobců nealkoholických nápojů Veronikou Jakubcovou se shodl, že nutná je také osvětová kampaň. „Určitě nechceme suplovat roli rodičů, ale máme mandát, abychom pomáhali občanům České republiky, k tomu patří, že musíme dát najevo, že to opravdu není pro děti,“ řekl Flek. Do osvěty by se podle něj mohli zapojit influenceři, herci a případně i ombudsman.

Podle Jakubcové je ale potřeba cílit také na rodiče a učitele ve školách. „Chceme, aby dětem vysvětlili, o čem to je, aby věděly, že když si dají jeden energetický nápoj, že se vlastně nic nestane, ale pokud si dají litr nebo dva, už bude problém,“ popsala Jakubcová. „Z našeho pohledu je to daleko účinnější, než když bude vypsán nějaký zákon a nikdo se o to nebude zajímat,“ dodala.

Tagy: