Omikronová vlna v Česku nabírá na síle. Co odborníci čekají od příštích týdnů?

Ilustrační foto

V neděli v Česku převládne varianta omikron, varoval již koncem uplynulého týdne ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), zda je tomu tak, ukážou data z následujících dnů. Jedno je však jisté, omikronová vlna už v České republice nabírá na síle, což dokazují počty nově nakažených z posledních dní. Co tedy od nadcházející vlny očekávají čeští odborníci?

Experti se shodují, že nastupující omikronová vlna bude výrazně odlišná od svých předešlých sester. Varianta, která byla na konci loňského roku objevena v jižní Africe, je sice výrazně nakažlivější, podle dat ze zahraničí však ale zároveň způsobuje méně závažné průběhy nemoci.

„Omikron je minimálně třikrát nakažlivější, má ovšem patrně výrazně nižší patogenitu, což je velká naděje. Počkejme si na nějaká zásadnější stanoviska. V žádném případě bych se ale ještě neunáhloval v nějakých závěrech. Mohl by to být konec epidemie, doufám v to,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS biochemik Libor Grubhoffer.

Imunolog Jiří Šinkora navíc upozorňuje, že pouze zlomek nakažených končí v nemocnicích. „Způsobuje vysoký počet nakažených a malý počet onemocnění. Nemocnice se vyprazdňují ve všech zemích, nezpůsobil žádnou vlnu mrtvých. Neměli bychom se bát. To, že je infekční, neznamená, že je nebezpečný,“ sdělil ve vysílání CNN prima NEWS.

„Je to koronavirus, který způsobuje rýmu a kašel. Odmítám přijímat hypotézu, že to bude pandemie. Testování nemá smysl. Je to tak nakažlivá varianta, že nakazí všechny,“ doplnil imunolog.

50 tisíc nakažených denně

Grubhofer zároveň varuje, že kvůli vysokým počtům nakažených se mohou plnit také nemocnice, což již některá data ze zahraničí ukazují. Kvůli výrazně vyšší nakažlivosti varianty očekává takové přírůstky nově nakažených, na které jsme doposud po dobu trvání pandemie nebyli zvyklí. „Denní nárůst se dostane na hodnotu 50 tisíc denně a nemocnice se budou znovu plnit,“ řekl.

Tento názor sdílí i další odborníci, kteří sledují vývoj v zahraničí. „Nemocnice se opravdu naplňují. Ta čísla jsou tak obrovská, že i menší patogenita viru pořád ještě bohužel stačí k zaplnění nemocnic. Ale je tam ještě jedna dobrá zpráva: zdá se, že plicních komplikací je mnohem méně i u hospitalizovaných pacientů,“ řekl pro Český rozhlas biochemik Jan Konvalinka.

Do konce února by mohl být konec

Nastupující vlna by mohla mít také velmi krátký průběh. Díky rychlosti, jakou se varianta ve světě šíří, by mohlo mít Česko nastupující vlnu během pár týdnů za sebou. „Omikron letí tak rychle, že to i se všemi opatřeními budeme mít do měsíce za sebou,“ myslí si Konvalinka.

Optimistou je i biochemik Zdeněk Hostomský. „Omikron je nesmírně nakažlivý, zhruba až pětkrát více než delta. Jenže důležitější než počet nakažených je statistika těžce nemocných a zemřelých –⁠ a ta se moc nemění. Této varianty bych se nebál. Bude to virus, který imunitní reakci těla zlepší,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy:
Vlastimil Válek koronavirus COVID-19 Libor Grubhoffer Zdeněk Hostomský Jan Konvalinka Jiří Šinkora omikron