Fachmani předvedou, jak je omítání zdí pomocí speciálního přístroje snadné

V posledních dnech začaly silné mrazy, ale to nebylo žádnou překážkou pro pokračování prací na stavbě. V podkroví byly namontovány akustické příčky pro odhlučnění koupelny. Stěny dostaly první vrstvu omítky a v obýváku byly obloženy krovy. Nakonec proběhla průběžná prohlídka stavu stavby a nakonec byla provedena ukázka montáže fotovoltaiky.

Nanesení omítky

Stavba už se dostala do fáze, kdy přichází na řadu omítnutí stěn. Omítka byla prvně nanesena na menší plochy. Následně byla využita strojní omítačka, která snadno nanesla omítku na velké plochy jako jsou jednotlivé příčky. Strojní omítačka má výhodu, že je skladná a zároveň dokáže provést nanesení malty téměř bez práce dělníka a míchačky. Stačí ji napojit na přívod vody, vhodit do ní pytle s omítkou a ze stroje vychází hadicí hotová malta. Díky použití tohoto stroje se také eliminují možné chyby v konzistenci, které by dělník při míchání mohl způsobit. Rodinný dům se za pomocí takového stroje dá omítnout klidně i za týden. Po aplikaci omítky na stěnu, byly stěny vyhlazeny pomocí dřevěné latě.

Jednalo o první a zároveň poslední vrstvu omítky, která bude na stěnách. Pouze v místech, kde vznikly větší díry, například po kamnech, bude naneseno více vrstev. Ideální je, když se nanesou vždy maximálně 2-3 cm omítky, nechá se důkladně proschnout a následně se teprve nanáší další vrstva. Další fází po nanesení omítky bude štukování, ale to přijde na řadu až příště.

Montáž akustických desek

V prvním patře domu byly všude instalovány akustické příčky, aby zabránily šíření zvuku mezi koupelnou a ložnicí. Akustické příčky se instalují úplně stejně jako klasický sádrokarton. To znamená, že byl nejprve nachystán rastr pro uchycení a následně do něj byly samotné příčky uchyceny. Jedinou modifikací byla aplikace akustické pásky po obvodu rastru, aby se zvuk do vedlejšího pokoje nešířil ani přes podlahu nebo stropy.

Obklad krovů

Pro obložení krovů byla zvolena prkna, kterými byly obloženy trámy. Pro ulehčení práce byly objednány prkna v přesné tloušťce a šířce podle zadaných rozměrů. Trámy byly nejprve obloženy ze stran a pak se desky přišroubovaly k trámu. Následně se přiložil poslední, čelní díl, který byl také přišroubován k trámu a postranním prknům.

Základní obkládaní bylo poměrně jednoduché. Následně ale přišla těžší část, obložení detailů. Jednalo se hlavně o spoje jednotlivých krovů, které musely být obloženy precizně nařezanými dílci od truhláře.

Montáž fotovoltaiky

V neposlední řadě byla provedena ukázka montáže fotovoltaiky včetně bateriového systému. V praxi se jedná o instalaci solárních panelů na střechu, které během dne vytvářejí elektrickou energii ze slunečního záření. Ze solárních panelů je následně pomocí robustních kabelů vedena elektřina do řídící jednotky systému. Řídící jednotka pak určuje, jestli se tato elektrická energie uloží do baterie nebo bude rovnou využita.

Před zakoupením celého řešení se musí vybrat správná kapacita baterií. Ta se odvíjí od aktuálních dotačních podmínek a množství spotřebičů, které budou v domě využívány. Pokud má majitel například elektrický automobil, pak se vyplatí zainvestovat do větší baterie, která ho zvládne přes noc dobít.

Průběžná prohlídka stavu stavby

Nakonec byla provedena kontrola stavu stavby. Celkově jsou už postaveny všechny potřebné příčky a jsou omítnuté všechny zdi. Trámy už dostaly obložení a postupně se dokončuje obývací pokoj. Zábradlí na schodech do 1. patra bylo obroušeno, a tak bude následovat natírání dřeva.

Tagy: