Rekonstruovaný dům mění svou tvář téměř před očima

Kompletní rekonstrukce nemovitosti je věc zdlouhavá, nákladná i náročná a vždy musí být dopředu promyšlená a naplánovaná do posledního detailu. Návaznost jednotlivých kroků je nezbytným parametrem zdárného průběhu veškerých prováděných oprav. Na této stavbě probíhají stavební práce tak, jak mají, a celý projekt nabral nevídané obrátky. Dům mění svou tvář téměř před očima.

V minulém díle byla namontována nová plastová okna a došlo také na zateplování domu. Dnes se bude v zateplování fasády pokračovat olištováním oken i dveří. Dále bude vybagrován vstup do sklepa a hlavně dojde řada na montáž fotovoltaické elektrárny.

Vybagrování zcela nového vstupu do sklepa

V současném sklepě dle projektu vznikne relaxační zóna, která by měla propojit dům se zahradou. A právě toto místo je ideální pro vybudování nového vstupu ze sklepa přímo do zahrady. Celý dům je podsklepený. Na zahradě vznikne nová terasa a bude zde stát i bazén. Smysl tedy dává i nový vchod, který bude vést ze sklepních prostor přímo do udržované zeleně. V prvním kroku by se tedy měla vyhrabat díra pro tento plánovaný vstup. Nově vzniklá díra se musí zapažit, aby nedošlo k ujetí či zhroucení plotu. V dalším kroku bude nutné probourat vstup přímo do sklepních prostor. Při bagrování v blízkosti domu je potřeba dodržovat určitý postup. Nikdy se nesní odkopat např. celý dům kolem dokola. V tomto případě by s určitostí mohlo dojít ke zřícením celé nemovitosti.

Když tedy probíhají tyto práce, je nutné zjistit, do jaké hloubky zasahují základy domu. Ve chvíli, kdy se základy začnou podhrabávat, musí se tyto práce provádět pouze po částech. Odhrabané místo se nechá nějakou dobu odpočinout a po uplynutí potřebné doby se může pokračovat v dalších naplánovaných úkonech. Mějme tedy na paměti, že veškeré výkopové práce probíhající kolem domu musí probíhat v předem plánovaných fázích a velice opatrně. V místě, kde bude hloubená díra, je stísněný prostor. Přebytečná hlína se musí hned odvážet. Pro vyhloubení díry bude použit otočný, čtyř tunový bagr, který odhrabe potřebný prostor. Vzhledem k tomu, že na tuto zahradu nemůže vjet ani malý náklaďák, bude pro odvoz hlíny použit kolový nakladač. Bagr naloží hlínu do nakladače a ten ji odveze na korbu auta připraveného pro tyto účely.

Olištování oken a dveří zateplované fasády

Na domě je již přilepený základ zateplovacího systému. V tuto chvíli je důležité dodělat pár prvků, které nové fasádě ještě chybí. Jedná se o lepení systémových lišt kolem okem a dveří. Než se však přikročí k jejich lepení, je důležité zkontrolovat, jakým způsobem jsou přilepeny špalety a nadpraží okna. V těchto místech se dělá často zásadní chyba. Mnoho lidí zařízne polystyren na fasádě zároveň s oknem. Tím pádem však v těchto místech vznikají mezery a následně i tepelné mosty. Zmíněná místa pak mohou začít promrzat a napomáhat vzniku prasklin.

Správně by měl být polystyren přetažený mírně přes okno a špaleta by se měla přilepit do vzniklého prostoru. To znamená, že se naříznutý polystyren vloží do mezery, kolem celého okna. Ve chvíli, kdy vylepené špalety zaschnou, vše se zařízne a zbrousí tak, aby byl všude pravý úhel. Nyní je již možné pustit se do samotné aplikace systémových lišt. Musí být uloženy opravdu všechny potřebné lišty. Na každém rohu by měla být rohová lišta. Na nadpraží se musí uložit okapnička, která zamezuje stékání vody na špaletu a okno. Kolem oken by měly být lišty, které oddělují fasádu od okna. Neméně důležitá je i podparapetní lišta, jež obsahuje zespodu molitan. Díky němu nevzniká mezera při pohybu parapetu s izolantem.

Při lepení systémových lišt také dochází k častým chybám. Většina lidí lištu či perlinku pouze přiloží a přetáhne lepidlem. Nejdřív by se však mělo aplikovat lepidlo na polystyren, pak se přiloží lišta a opět se přetáhne lepidlem. Po nalepení systémových lišt přichází další krok. Do všech čtyř rohů se musí vložit diagonály. Musí být nalepeny přesně v rohu, neboť v těchto místech vzniká pnutí. Bez diagonál by vznikaly mikrotrhlinky, které by se následně rozšiřovaly. Předpřipravené prostory kolem oken a dveří je dobré rovnou natáhnout do perlinky a lepidla. Vše tak bude připravené na okamžik, kdy se začne natahovat celá fasáda.

Montáž fotovoltaické elektrárny

Střecha je již téměř hotová a v tuto chvíli přichází prostor pro montáž fotovoltaické elektrárny. Jedná se o systém, který přeměňuje sluneční energii v energii elektrickou. Skládá se z několika komponentů. Získanou elektrickou energii je možné využívat jak k běžnému užívání v domácnosti, tak i např. k ohřevu vody v bojleru. Navíc se nespotřebovaná energie ukládá do baterií, kde čeká na své pozdější využití. Na trhu je několik variant této elektrárny. Jedná se např. o kombinaci fotovoltaiky s tepelným čerpadlem, nebo systém, kdy jde přebytečná energie do bateriového systému, či fotovoltaiku s akumulací vody. Na základě odborného posouzení všech potřebných kritérií se servisním technikem byla pro tento projekt jako nevhodnější variantou vybrána právě fotovoltaická elektrárny s akumulací vody.

Před samotnou montáží je nutné, aby servisní technik provedl několik kroků a zhodnotil situaci přímo na místě. V první řadě se musí zhodnotit stav střechy. Vzhledem k tomu, že v tomto projektu vyrostla střecha zcela nová, nejsou pro uložení panelů žádné výhrady. Panely je možné instalovat prakticky na jakoukoliv střechu, rovnou či šikmou. Limit představují pouze některé krytiny. Panely se nesmí montovat např. na vláknitocementové šablony, jako je eternit. Další faktor, který musí být zohledněn při výběru elektrárny, je sklon střechy, resp. panelů. Ideální je 35°. V případě šikmých střech se panely instalují se sklonem od 15°do standardních 45°. U střech rovných se tento sklon pohybuje mezi 10°až 35°. Zohledňovat se musí i nosnost střechy.

Při rozhodování o výběru fotovoltaické elektrárny je nutné uvažovat o využití elektrické energie přímo v domě. V potaz se musí vzít všechny současné i budoucí elektrické spotřebiče v domácnosti. Elektrárna pomáhá s pokrytím elektrické energie a jejím snižováním právě na tyto spotřebiče. Je důležité, aby se vyrobená energie spotřebovala co nejvíce přímo v domě tak, aby byly minimalizovány přetoky. S tím souvisí i otázka počtu členů domácnosti, neboť to má vliv na vytápění a spotřebu teplé vody. V neposlední řadě je nutné zvolit vhodnou stranu střechy. Ideální volbou je jižní strana popř. východní a západní, kde část panelů míří na východ a část na západ. Samozřejmě bude upřednostněno místo, kam slunko svítí většinu dne. V posledním kroku je nutné zjistit, jestli by fotovoltaickým panelům nepřekážely vzrostné stromy, které by jim mohly stínit.

Před podáním žádosti je nutné zpracovat projektovou dokumentaci a zakreslit kolektorové schéma, což představuje umístění panelů na střeše. Jedním z nejdůležitějších parametrů domácí elektrárny je dimenzovat ji tak, aby bylo co nejvíce získané energie spotřebováno přímo v domě. Dotace "Nová zelená úspora" má právě jednu z podmínek související s touto spotřebou. Požadavkem je, že 70 % vyrobené energie musí být spotřebováno v daném objektu. Samotná montáž panelů je velice rychlým krokem. Dodavatelskou firmou byl zvolen vhodný restr konstrukce pro umístění panelů. Na střechu se přidělaly konstrukční lišty a jednotlivé panely do nich zasunuly. Panely musí být uloženy jeden vedle druhého, aby vznikl požadovaný výkon. Předpokládaná výroba elektrické energie pro tento objekt je 3,6 MWh za rok. Od solárních panelů vedou dva solární kabely přímo do technické místnosti, kde bude umístěn tzv. mozek systému.

Tagy: