Urážka trenérky na MS má dohru. Slovenská televize přišla s nečekaným vysvětlením

Kolem trenérky německého týmu na hokejovém mistrovství světa Jessicy Campbellové je v posledních dnech velmi rušno. Coby první žena v historii se postavila na střídačku mužské reprezentace. A sexistický dotaz reportérky slovenské televize RTVS naznačil, proč se na tento průlom čekalo tak dlouho a že je stále na „něžné pohlaví“ v mužském sportu pohlíženo skrz prsty. Novinářka už se za svoji otázku omluvila, televizní redakční tým pak přišel s trochu podivnou odpovědí.

Vzhledem k tomu, že 29letá Campbellová píše na šampionátu ve Finsku historii, je o její osobu extrémní zájem. Ve středu, kdy měla německá reprezentace volno, zamířila koučka před mikrofony několika televizí včetně slovenské RTVS. Novinářka Barbora Žiačiková položila otázku, které později – vzhledem k následnému humbuku – litovala.

„Jaké je to být v týmu, když jste krásná žena a tým je plný hezkých mužů? Možná máte některé raději než ostatní?“ ptala se Žiačiková. Nevěřící Campbellová dala reportérce šanci na to, aby si dotaz rozmyslela. „Promiňte, nerozumím, co se tím snažíte říct?“ odpověděla. Ale pak slyšela otázku v identickém znění.

„Je to má práce, moje profese. Hráči odvádějí svou vlastní práci. S hráči máme silný, profesionální vztah. Nic jiného v tom není,“ odpověděla trenérka narozená v Kanadě.

RTVS si uvědomila, že se dotaz jejich novinářky nepovedl. Hodně nepovedl. Byť Žiačiková chtěla získat atraktivní obsah do zábavné relace s názvem Citronáda, stále to neměnilo nic na tom, že její přístup byl veřejností vnímán jako značně nevhodný a sexistický.

„Naším cílem bylo poukázat na fakt, že i ve sportu, který je celospolečensky vnímán spíše jako mužská dominanta, je prostor pro ženy, stále více a více se prosazují v mužském hokeji na různých pozicích a je to velkým přínosem. V návaznosti na to jsme uvítali možnost získat vyjádření i od Jessicy Campbellové prostřednictvím redaktorky Barbory ​​Žiačkové. Bohužel došlo k nedorozumění, otázka byla položena v souladu se zmíněným tématem naší relace, určitě to Barbora nemyslela ve špatném a už vůbec nechtěla urazit Jessicu Campbellovou,“ přišel s omluvou, nebo možná spíše výmluvou, za tým tvořící zmíněnou relaci Richard Lintner, bývalý hokejista s více než 100 starty v NHL.

Snad se jí omluvím osobně

Sama Žiačiková uvedla, že ji vzniklá situace velmi mrzí a Campbellové se hluboce omlouvá. „Věřím, že budu mít v nejbližší době možnost omluvit se jí i osobně. Snažím se dělat svou práci, kterou miluji, nejlépe jak umím. Uvědomuji si, že v tomto kontextu to byla chyba, která mě mrzí,“ omlouvala se novinářka.

Campbellová je trenérsky zaměřena na bruslení a individuální koučink. Její kariéru potkal pořádný vzestup na jaře, kdy byla najata do štábu Norimberku působícího v elitní německé soutěži. A dostala na starost i přesilové hry.

Jen pár týdnů před šampionátem ve Finsku se mohla těšit z další velké pocty. Hlavní kouč německé reprezentace Toni Söderholm si ji vybral coby asistentku. Zatím na MS společně byli u výher nad Slovenskem, Francií i Dánskem a porážky 3:5 s Kanadou po statečném výkonu. Německo je tedy nyní velmi blízko postupu do čtvrtfinále.

Hráčskou kapitolu Campbellová uzavřela v roce 2020 ve švédském týmu Malmö Redhawks. Předtím působila doma v zámoří, před sedmi lety si připsala jedinou účast na mistrovství světa.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

Tagy:
Německo Francie Slovensko Kanada Finsko NHL televize hokej mistrovství světa v hokeji sport sexismus trenérka novinářka RTVS německá hokejová reprezentace Mistrovství světa v ledním hokeji Reprezentace MS v hokeji 2022 Jessica Campbellová Barbora Žiačiková Citronáda Malmö Redhawks Richard Lintner