Omluvte se nám, požadují Rusové kvůli raketě v Polsku. Zacharovová si rýpla do Zelenského

Marija Zacharovová

Válka na Ukrajině (16.11.2022 7:00)

Rusko bylo z mnoha různých stran během úterního večera a noci osočováno, že raketu, která dopadla na území Polska a zabila dva lidi, vypálili jeho vojáci. Američané i polský prezident Andrzej Duda ale později uvedli, že šlo nejspíše o ukrajinskou protileteckou střelu, která byla zřejmě vypálená proti ruské raketě letící na ukrajinské území. Sami Rusové od začátku jakákoliv obvinění odmítali, nyní ale přidávají i urážky a vlastní obvinění.

Představitelé Ruska se evidentně zlobí poté, co byla Moskva obviněna z vypálení rakety na polské území. Odsouzení okamžitě zaznělo z Ukrajiny, ale i z Česka, například prostřednictvím ministryně obrany Jany Černochové (ODS), podle níž bylo „prokazatelné, že šlo o ruskou raketu“. Američané i sami Poláci však později uvedli, že šlo zřejmě o nechtěný dopad ukrajinské protiletecké rakety, která měla zneškodnit některou z těch ruských.

„Střela, která dopadla na polské území, byla pravděpodobně ruským výrobkem ze 70. let. Nemáme ale žádné důkazy, že byla vypálena z Ruska. Je vysoce pravděpodobné, že patřila ukrajinským obranným silám,“ citovala polská tisková agentura PAP polského prezidenta. Duda zároveň zmínil, že šlo jednoduše o reakci Ukrajinců na ruské rakety letící na západ Ukrajiny. Zde se sice vůbec nebojuje a ruské síly sem ani nedošly, ale to Moskvě nebrání oblast už měsíce ostřelovat.

Kreml nejenže popřel obvinění ze Západu, ale neodpustil si během středy také vlnu urážek a vlastních obvinění na adresu západních mocností či Ukrajiny. „Prezident Polska označil pád rakety za ‚nehodu‘. Včera jsme poslouchali hysterii polských představitelů a politiků. To se polské úřady, které umožnily protiruské útoky a předvolaly si (ruského) velvyslance Andrejeva o půlnoci, nechtějí omluvit?“ tázala se v jednom ze svých příspěvků na sociální síti Telegram tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

V dalším textu pak míří na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Zelenskyj si sedí v bunkru a vůbec nerozumí, proč ani ti nejvíce notoričtí rusofobové nevěří jeho verzi ‚ruské rakety v Polsku‘,“ napsala na Telegram mluvčí ruské diplomacie s tím, že Zelenského překřtila na „Bunkerného“.

Zacharovová zároveň zopakovala poměrně časté tvrzení Kremlu, že Zelenskyj „je hlavou zločineckého gangu z Ukrajiny, který dělá špinavou práci“. „V brzké budoucnosti dá ruské ministerstvo zahraničí vyjádření k situaci k další obří provokaci kyjevského režimu,“ zakončila příspěvek Zacharovová.

Medveděv mluví o třetí světové válce

Tisková mluvčí ruské diplomacie, která je tradiční hlásnou troubou kremelské propagandy, není ani zdaleka jediná z představitelů federace, kdo se k raketě v Polsku vyjádřil.

„Příběh ukrajinského ‚raketového útoku‘ na polskou farmu dokazuje jedinou věc: Západ přes svojí hybridní válku s Ruskem zvyšuje pravděpodobnost světové války,“ měl například pronést bývalý ruský prezident a expremiér Dmitrij Medveděv.

Podobně pak hovoří i šéf ruské stálé mise při Organizaci světových národů (OSN) Dmitrij Poljanskij. „Jde o pokus vyprovokovat přímý vojenský střet mezi NATO a Ruskem se všemi následky pro svět,“ komentoval pro změnu Poljanskij.

Tagy:
válka Polsko Moskva invaze Ukrajina Andrzej Duda Jana Černochová Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Marija Vladimirovna Zacharovová Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu Dmitrij Stěpanovič Poljanskij