Okupantům dochází munice lží. Údajně ležím na JIP, zuřil Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj přes videokonferenci promlouvá k islandskému parlamentu.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Na Ukrajině zemřelo 15 000 ruských vojáků, raněných je trojnásob, řekl šéf CIA. Podle Lavrova se Rusko na Ukrajině už neomezuje jen na územní zisky na Donbasu. Na okupovaném jihu ale mají Rusové problémy, během středy přišli o více než 100 vojáků. Nejméně tři mrtvé a 23 zraněných si ve čtvrtek vyžádalo ruské ostřelování Charkova, uvedla ukrajinská prokuratura. Okupanti tvrdí, že jsem na JIP, zuřil prezident Zelenskyj.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Během ruské invaze na Ukrajinu zemřelo na 15 000 ruských vojáků a třikrát tolik jich bylo raněno, odhaduje ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns. Tento odhad je ještě vyšší než čísla, která pravidelně zveřejňují ukrajinská média. Značné ztráty podle amerického činitele utrpěla i Ukrajina. O Burnsově projevu na bezpečnostní konferenci v americkém Aspenu informovala agentura Reuters.

Ukrajinská armáda opět zaznamenala dílčí úspěch na jihu země. Odrazila několik útoků a při náletech zlikvidovala 111 ruských vojáků, houfnice, obrněná vozidla i velitelské stanoviště, uvedlo jižní velitelství.

Ruští vojáci se údajně snaží získat přístup k strojovnám v blocích ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny, aby tam mohli rozmístit svoji armádní techniku a zbraně. Podle agentury Unian to tvrdí ukrajinská společnost Enerhoatom, která spravuje ukrajinské jaderné elektrárny.

Geografické cíle Ruska na Ukrajině se změnily, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Moskvě podle něj nejde jen o Doněckou a Luhanskou oblast, ale také o další území včetně jihu Ukrajiny, napsal list Kommersant s odkazem na rozhovor šéfa ruské diplomacie s agenturou RIA Novosti.

Nejméně tři mrtvé a 23 zraněných si vyžádalo ruské ostřelování Charkova, uvedla ukrajinská prokuratura. Ostřelování vyšetřuje jako válečný zločin. Druhé největší ukrajinské město leží jen asi 40 kilometrů od hranic s Ruskem, ruské armádě se jej však nepodařilo po vpádu na Ukrajinu dobýt.

„Ruský nepřítel střílí výlučně po ulicích města, obchodních střediscích, obytné infrastruktuře. Zasáhl obytný dům, ve kterém byla soukromá zubařská ordinace, uvnitř (naštěstí) nebyli lidé,“ napsal šéf oblastní správy Oleh Syněhubov na sociální síti. Gubernátor upřesnil, že mezi zraněnými je i dětí a že čtyři zranění jsou v kritickém stavu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve své pravidelném projevu uvedl, že se okupanti vrací ke starým lživým informacím. „Bylo trochu zvláštní slyšet dnes (ve čtvrtek) o mně staro-novou lež ruské propagandy – že jsem údajně na jednotce intenzivní péče (JIP), že Ruslan Štefančuk údajně vykonává funkci hlavy státu. No, co na to říci. Zdá se, že okupantům dokonce dochází munice lží,“ zuřil.

Tagy:
Vladimir Putin armáda zbraň Česko USA Rusko Gazprom Vláda ČR Armáda České republiky Lockheed Martin F-35 Lightning II