Drtivý úder Ukrajinců. V Melitopolu zničili ruskou základnu se stovkami vojáků

Nejkrvavější boje pokračují už několik týdnů u doněckého Bachmutu. Ukrajinská i ruská armáda tam trpí obrovskými ztrátami. Rusko nadále ostřeluje ukrajinská města. Po ruských náletech je v Oděse 1,5 milionu lidí bez proudu, ohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinci v sobotu večer zaútočili na ruskou základnu v okupovaném Melitopolu, podle starosty města bylo zabito nebo zraněno až 200 vojáků. Státy EU se shodly na půjčce 18 miliard eur pro Ukrajinu na příští rok.

Neutuchající boje, ostřelování, rozbombardovaná krajina, zpustošené lesy, zákopy, bahnitá půda, špína, krev a všude po zemi nespočet mrtvých těl. Střet ruské a ukrajinské armády u doněckého Bachmutu v posledních týdnech připomíná svým stylem i mírou brutality první světovou válku.

Rusové pokračují v bombardování ukrajinských civilních cílů a kritické infrastruktury. Například v ukrajinském přístavním městě Oděsa a jejím okolí je po ruských náletech íránskými drony asi 1,5 milionu lidí bez proudu. Ve svém pravidelném hlášení to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

K elektrické síti je připojena pouze kritická infrastruktura a situace je velmi obtížná, prohlásil ukrajinský prezident. Úřady varují, že výpadky potrvají dlouho, a navrhly lidem odchod z oblasti.

Ukrajinci provedli v sobotu večer raketový útok na ruskou vojenskou základnu v okupovaném Melitopolu. Podle starosty města Ivana Fedorova bylo zabito nebo zraněno až 200 okupantů. Zraněné vojáky převážely sanitky až na Krym, protože nemocnice v Melitopolu byly zcela plné, tvrdí Fedorov. Na svém telegramovém účtu zveřejnil i video hořícího objektu.

Rada Evropské unie v sobotu oznámila dohodu o legislativním balíčku, který umožní poskytnout Ukrajině příští rok půjčku 18 miliard eur (437,5 miliardy korun). Rada předloží návrh Evropskému parlamentu k případnému přijetí příští týden. Český ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v tiskové zprávě uvedl, že díky legislativě, kterou přijali, může Ukrajina počítat s finanční pomocí ze strany EU po celý rok 2023. Česko Radě EU do konce roku předsedá.

Tagy: