Záběry katastrofické exploze: Věž ruského tanku vylétla několik metrů do vzduchu

Ukrajinci na východě země zničili několik dalších ruských obrněnců. O tvrdý úder se postarala například ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda. Na zveřejněném videu je vidět, že jedna z ruských tankových věží vyletěla po katastrofální explozi několik metrů do vzduchu. Kyjev si na adresu ruského agresora neodpustil ironický vzkaz.

„Ukrajinská 92. mechanizovaná brigáda ve spolupráci se Silami územní obrany Ukrajiny (TDF) zničila dva ruské tanky T-80BV,“ komentovala záběry stránka Ukraine Weapons Tracker, která dlouhodobě analyzuje boje na východní i jižní frontě. „Chtěli jste tuto zemi, teď v ní skončíte,“ vzkázala pak Rusům 92. brigáda.

Na videu jsou vidět ukrajinské údery na ruskou těžkou techniku. K nim mělo podle všeho dojít v okolí západoluhanské obce Kolomyichykha, která leží jen pár kilometrů od hranice s Charkovskou oblastí.

Následky ukrajinských útoků byly pro okupanty fatální. Ze záběrů je patrné, že jedna z tankových věží vyletěla po katastrofální explozi několik metrů do vzduchu. „Byl spatřen vážný uchazeč o vítěze ve vrhání věží,“ konstatoval ironicky účet Ukraine Weapons Tracker.

Pozadu nezůstalo ani ukrajinské ministerstvo obrany: „Pěkný pocit letu. Pokud jste celý život snili o tom, že se stanete pilotem, ale nebyli jste přijati do letectva, vždy se můžete stát řidičem ruského tanku.“

Tanky T-80 podobně jako typ T-72 trpí určitou konstrukční vadou. Skladují totiž několik desítek střel v zásobníku hned pod dělovou věží, což je činí extrémně zranitelnými. I nepřímý zásah tak může způsobit vzplanutí veškeré munice uvnitř stroje, což celou věž obvykle vystřelí několik metrů do vzduchu.

Častým úkazem války jsou tak snímky odpálené dělové věže tanku, která se v řadě případů povaluje desítky metrů od zbytku vraku.

Tagy: