Bývalého šéfa Roskosmosu zranili při útoku v doněcké restauraci. Slavil narozeniny

Ukrajinská armáda hlásí další úspěchy na bojišti. Podle generálního štábu letectvo zničilo několik ruských základen, skladů a sestřelilo bezpilotní letoun v hodnotě 130 milionů korun. Spojené státy vytrvají v masivní podpoře Ukrajiny proti ruské invazi, ať to stojí, kolik chce. Uvedl to americký prezident Joe Biden po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten ve Washingtonu kromě Bílého domu navštívil také americký Kongres, kde přednesl projev. Mezitím se objevily zprávy, že bývalého šéfa Roskosmosu zranili při útoku v doněcké restauraci. Ve stejný den slavil narozeniny.

Bývalý předseda kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin byl spolu s nejvyšším zmocněncem Vitalijem Chotšenkem zraněn při útoku na restauraci u okupovaného Doněcku, a to večer 21. prosince. Rogozin, který v den útoku oslavil 59. narozeniny, byl hospitalizován, informuje proukrajinský web The Kyiv Independent.

Podle Bidena Ukrajina již skoro deset měsíců ukazuje, jak obrovské je její odhodlání bránit svou zemi před ruským agresorem. „Nezůstanete sami, nikdy jste nebyli sami. Americký lid stojí po vašem boku a půjde s vámi i do roku 2023,“ vzkázal Biden Zelenskému.

Šéf Bílého domu během svého projevu rovněž formálně potvrdil již avizované poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard korun). Nový balíček pomoci zahrnuje i systém protivzdušné obrany Patriot.

Zelenskyj Američanům hned několikrát poděkoval za dlouhodobou podporu. „Přijel jsem do USA, abych předal slova vděčnosti americkému národu, který toho pro Ukrajinu udělal strašně moc. Jde o historickou návštěvu pro naše vzájemné vztahy. Stali jsme se skutečnými partnery a spojenci. Chci vám, pane prezidente Bidene, poděkovat za vaši upřímnou podporu a i za to, že chápete skutečnou situaci Ukrajiny,“ sdělil.

Oba prezidenti se mimo jiné shodli na tom, že si přejí mír. „Sdílíme stejnou vizi. Ukrajina dala jasně najevo, že chce pokračovat v jednání o míru. Víme ovšem, že Vladimir Putin nemá v plánu tento konflikt zastavit,“ upozornil Biden. „Vím, že naše země ve válce proti ruskému teroru zvítězí. Mírový plán máme připravený,“ dodal Zelenskyj.

Ukrajinská armáda hlásí další úspěchy na bojišti. Podle tamního generálního štábu letectvo za posledních 24 hodin zničilo několik ruských základen, skladů a sestřelilo bezpilotní letoun v hodnotě 130 milionů korun. „Devětkrát jsme zaútočili na nepřátelské základny a jejich sklady se zbraněmi a technikou. Naši obránci také sestřelili bezpilotní letoun Forpost v hodnotě 6 milionů dolarů a další dva bezpilotní letouny Lancet-3,“ uvedl generální štáb na svém Facebooku.

Tagy: